Betere klachtregeling OM-personeel over integriteit en sociale veiligheid

Het personeel van het Openbaar Ministerie mag voortaan naar de onafhankelijke integriteitscommissie JenV stappen als klachten over gedragingen van leidinggevenden intern onvoldoende gemotiveerd zijn afgehandeld. Daarover heeft de FNV op 15 april in het Departementaal Georganiseerd Overleg overeenstemming bereikt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Betere klachtregeling OM-personeel over integriteit en sociale veiligheid - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Eind 2018 deed de FNV onderzoek naar de integriteit bij de rijksoverheid. Daaruit bleek dat één op de zes medewerkers van de rijksoverheid zich regelmatig onder druk gezet voelt om niet integer te handelen. Integriteitsschendingen kwamen ook voor bij het Openbaar Ministerie: het rapport-Fokkens (april 2019) was voor de FNV aanleiding om zich in te zetten voor de verbetering van de sociale veiligheid van het OM-personeel, zoals een betere (onafhankelijke) klachtafhandeling. Daarvoor werd in mei 2020 een Integriteitscommissie JenV ingesteld. In dat eerste (ruim half) jaar kwamen er zestien meldingen binnen, waarvan de meeste nog in onderzoek zijn. Deze commissie was in eerste instantie niet opengesteld voor klachten.

Melding

Nu is afgesproken dat medewerkers van het OM een melding bij de vaste Integriteitscommissie van J&V kunnen doen over een gedraging van een leidinggevende. Wel moet de medewerker eerst het OM-meldproces doorlopen en moet duidelijk zijn dat het OM niet op de melding na rappel reageert, of dat de reactie van het OM op de melding naar objectieve maatstaven onvoldoende is gemotiveerd. Een melding bij de vaste Integriteitscommissie mag niet het gevolg zijn van rechtspositioneel- of arbeidsconflict. Na de melding kan de commissie bekijken of de melding in een gesprek met de betrokkenen en leidinggevenden kan worden opgelost, of de commissie vraagt aan het OM zelf een onderzoek in te stellen en daarover de commissie te informeren, of de commissie doet zelf onderzoek.

Vermoedens van misstanden

De toegang tot deze commissie voor OM-medewerkers was lange tijd voor de OM-leiding een gevoelig punt. De FNV had liever gezien dat medewerkers ook bij de commissie terecht konden bij vermoedens van misstanden en dat er directe toegang naar de commissie kwam voor medewerkers die geen vertrouwen hebben in een goede interne procedure. Dat heeft de FNV niet weten binnen te halen, maar zegt blij te zijn met dit resultaat.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top