Bouke Boersma (Houthoff) over duidelijke taal

Bouke Boersma studeerde in Rotterdam, Aix-en-Provence en New York. Nu, bijna vijftien jaar later, rende hij van de Canadese grens naar Manhattan om geld op te halen voor een zieke vriend. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Bouke Boersma (rechts) met een studiegenote

Bouke Boersma (44) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam van 1997 tot en met 2001. In 2003 studeerde Bouke Law & Economics aan de universiteit van Aix-en-Provence. In 2009 behaalde Bouke een LL.M. aan Cornell Law School (cum laude) in Ithaca, New York. Momenteel is hij hoofd Houthoff, New York.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik had aan de Erasmus aanvankelijk moeite mijn draai te vinden in een massale collegezaal met honderden studenten en weinig interactie tussen docent en studenten. Dat was anders aan Cornell, waar wordt gedoceerd volgens de Socrates-methode. De studenten worden geacht het leesmateriaal vooraf te hebben bestudeerd zodat er leuke discussies konden ontstaan over de besproken casus.  

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Om met het laatste te beginnen, het enige vak waarvoor ik een onvoldoende heb gehaald tijdens mijn Nederlandse rechtenstudie was psychologie van het recht. Ik vond het niettemin fascinerend en leerzaam, bijvoorbeeld een onderzoek naar Israëlische rechters waaruit bleek dat zij strenger straften vlak voor hun lunch dan erna, maar kennelijk had ik er weinig kaas van gegeten. 

Ik adviseer in mijn huidige praktijk onder meer over internationale arbitrages. Het vak internationale arbitragerecht stak er tijdens mijn studie aan Cornell al bovenuit. Arbitrages bevinden zich op het snijvlak van verschillende rechtsgebieden (het maakt verschil of de arbitrage speelt bij een bank of in de bouw) en er zijn meestal meerdere rechtsstelsels betrokken, die kunnen botsen. Het vereist denkwerk en goede samenwerking met advocaten uit andere landen om tot de beste strategie te komen.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Lord Denning. Lord Denning was decennialang lid van de invloedrijke Engelse Court of Appeal. Hij ging volstrekt zijn eigen weg en schreef zijn vonnissen in ook voor leken begrijpelijke taal. Aan Lord Denning wordt de uitspraak toegeschreven: “Don’t let words become tyrannical masters.” Een stuk overtuigt mij sneller wanneer het is geschreven in duidelijke taal en zonder doublures.  

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou mijn Nederlandse rechtenstudie internationaler hebben ingestoken. Interessante juridische vraagstukken vereisen in toenemende mate een internationale analyse en strategie. Om enkele voorbeelden te geven: klimaat litigation, het belang van mensenrechten voor internationaal opererende bedrijven of de (on)toelaatbaarheid van investeringsarbitrages in de Europese Unie. Ik zou ook meerdere stages hebben gelopen, niet alleen bij advocatenkantoren, maar ook bij de VN en het Internationaal Gerechtshof.     

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
In mijn laatste jaar Nederlands recht heb ik een uitwisselingsprogramma (Erasmus Exchange program) gevolgd aan Stockholm Universiteit. Ik voelde me als een vis in het water in een internationale omgeving en heb er vrienden voor het leven gemaakt. Betrek bij een belangrijke professionele keuze, andere factoren dan: hoe staat dit op mijn cv?, en weeg vooral ook mee of het bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Bouke Boersma was onlangs Mr. van de week vanwege zijn marathonloop voor een zieke vriend. Lees het interview hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven