Brexit Road Map

Delen:

Bij de viskraam in mijn dorp kwam ik zaterdag een voormalig voetbalpupil van mij tegen: Mitchel van der Wel.  Hij heeft zojuist twee universitaire masters gehaald met zijn ‘Brexit Road Map’. Daarin heeft de kersverse Master of Arts en Master of Science mede op verzoek van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt nu eens precies uitgezocht hoe het zit met het ontvlechtingsproces.

Los van de inhoud is het aantal procedures, organen en bevoegdheden dat gemoeid is met de overeenkomsten over de terugtrekking, de toekomstige betrekkingen en de overgang moedeloosmakend groot. En dan hebben we het nog niet over het aantal Europese verdragen dat de Britten moeten opzeggen. Of juist niet opzeggen, want terugtrekking uit Europol en Europese veiligheidsmechanismen zullen veel Britten toch niet willen?

Vooralsnog zit de pijn vooral in de alimentatie die de Britten moeten betalen aan de EU. Het Britse volk zou maximaal 32 miljard willen overmaken, terwijl de EU 60 miljard eist. De partijen moeten er samen uitkomen; er is geen rechter die de knoop doorhakt met een beschikking. Of de Britten nog kunnen afzien van de scheiding – daarover zijn de rechtsgeleerden het niet eens, zo lees ik.

Nieuw voor mij is dat het Europarlement een veto zal uitspreken tegen elk Brexit-verdrag, waarmee de Britten zich kunnen onttrekken aan de naleving van het EVRM. De redenen voor dat veto worden niet genoemd in de Road Map, maar ik snap wel waarom. In 2011 verklaarden de Britten het Europese Hof voor de Rechten van de Mens namelijk de oorlog, nadat dit Hof had gezegd dat gedetineerden stemrecht hebben.

Het is Britse boeven al bijna anderhalve eeuw verboden om te stemmen, omdat zij hun sociaal contract met de maatschappij hebben verbroken door hun misdaad. Anderhalve eeuw geleden werd dat inderdaad zo gezien en werden criminelen beschouwd als een andere mensensoort. Inmiddels weten we wel beter en weten we ook dat de maatschappij de meeste criminelen weer in haar schoot moet opnemen. Of willen de Britten hun criminelen het liefst naar Europa sturen nu verschepen naar Australië niet meer gaat?

De Brexit Road Map is nu nog gratis te downloaden. Haast u, er zijn al uitgevers die die uitgave in boekvorm overwegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven