Burgerlijke gehoorzaamheid

Delen:

Enige tijd terug voerde de politie actie. Eén van de gevolgen van zo’n actie is dat de overheid veel geld misloopt omdat er minder bekeuringen worden uitgeschreven.

Voor de burger is het een stuk moeilijker om actie te voeren. Demonstreren op het Malieveld is een beproefd middel maar vergt de nodige organisatie en inspanning. Daar loopt niet iedereen warm voor. Onze maatschappij loopt door de regelzucht van de overheid inmiddels over van wetten en regels met daaraan gekoppeld de nodige sancties voor het geval de wetten en regels overtreden worden. Het CJIB rekent tegenwoordig ook nog eens € 7,– aan administratiekosten voor het opleggen van bekeuringen. Je reinste geldklopperij. En wat als er te laat wordt betaald. Dan worden de sancties verhoogd met exorbitante bedragen. Als er in het geheel niet betaald wordt of betaald kan worden staat daar een verblijf in de gevangenis tegenover. Dat laatste kost overigens meer dan dat het oplevert, maar ja, regels zijn regels. Een aantal jaren geleden riep ‘van alles en nog wat’-goeroe Emile Ratelband al eens op tot burgerlijke ongehoorzaamheid door tegen iedere bekeuring bezwaar in te dienen waardoor het hele systeem vast gaat lopen. Mij komt echter een beter protestmiddel voor, namelijk de burgerlijke gehoorzaamheid. Wat zijn de gevolgen als alle burgers zich aan alle wetten en voorschriften gaan houden. Ook al houdt iedereen zich maar voor een dag aan alle verkeersregels, zelfs dan loopt de schatkist al tonnen mis. Als deze gehoorzaamheid zich voortzet gaat het al gauw om miljoenen en zijn ook de neveneffecten niet te overzien. Ontslagen bij de talloze opsporingsdiensten, het CJIB, bezwaarcommissies en vele anderen die betrokken zijn bij de handhaving. Een utopie, want de mens probeert in de regel op creatieve wijze de regels te omzeilen en de pakkans te verkleinen en dat dient nou juist voorkomen te worden. Tot slot weerhoudt mij ook een ander gevolg van het wereldkundig maken van mijn oproep tot burgerlijke gehoorzaamheid. Als iedereen gehoorzaam zou zijn, zijn er ook geen advocaten meer nodig die opkomen voor de rechten van burgers die de dupe zijn van de vele wetten en regels en schiet ik ook in mijn eigen voet. Dat laatste overigens geheel straffeloos, mits het wapen geen illegaal wapen is in de zin van de Wet Wapens en Munitie en probeer dat maar eens te achterhalen. Daarvoor is een advocaat dan weer geen overbodige luxe en behoud ik in ieder geval mijn bestaansrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven