Blogs

BV online vervangt traditionele notaris

Martijn Migchelsen heeft met Rick Schmitz in 2013 het bedrijf opgericht. Zij kennen elkaar van hun tijd bij PwC waar zij allebei werkten als M&A-adviseur.

Bedrijf: Firm24
Locatie: Amsterdam, Nederland
Opgericht: 2013
Omzet: Niet bekend
Werknemers: >15
Business: Corporate legal services
Google ad: FIRM24, richt online je BV op vanaf € 245,-
Website: https://www.firm24.com/
Concurrenten: Hema, Ligo, Doe Het Zelf Notaris
Interview: Martijn Migchelsen

Waarom startup?

In 2012 werd duidelijk dat de flex-bv geïntroduceerd zou worden. Een voorzienbaar gevolg van deze wijziging was een ingrijpende verkorting van de doorlooptijd voor het oprichten van een bv.  Zo ontstond de mogelijkheid om als niet-notaris online bv-oprichtingen aan te bieden en het proces middels software te stroomlijnen. Martijn en Rick hebben toen samen een analyse gemaakt van twee Amerikaanse grootmachten op het gebied van het oprichten van bv’s: Legalzoom.com en Incorporated.com. Al snel kwamen zij tot de conclusie dat er in de Nederlandse markt ook een substantiële vraag zou ontstaan naar een dergelijke online-dienst. Het enorme prijsverschil tussen het online of bij een traditionele notaris oprichten van een bv zou die keuze voor een ondernemer een ‘no-brainer’ moeten maken. Een eenvoudige holding of werkmaatschappij rechtvaardigt de traditionele notariskosten namelijk niet.

Hoe hebben zij het aangepakt?

In 2013 hebben de heren hun corporate baan opgezegd en zijn zij ondernemer geworden. De eerste naam van de onderneming was Onlineflexbvoprichten.nl. Deze naam werd gekozen in verband met de ranking door Google, niet omdat het zo sexy klinkt. Al snel hadden de heren bij deze almachtige zoekmachine de felbegeerde nummer 1-posities te pakken voor de meest relevante zoektermen. In eerste instantie richtte de business zich met name op het bijeenbrengen van vraag (ondernemer) en aanbod (notaris), vooral door dat aanbod te simplificeren en begrijpelijk te maken. Al snel werd duidelijk dat die benadering aansloeg, dus werd het aanbod verder uitgebreid met juridische, fiscale en boekhoudkundige diensten. Service is essentieel. Op elk moment van de dag worden klanten per chat te woord gestaan over praktische, fiscale of juridische vragen bij hun oprichting.

Wat is de huidige focus?

Het dienstenpakket is inmiddels uitgebreid en de toegevoegde waarde voor de klanten navenant gestegen. Het middelpunt zal wel altijd de bv-oprichting blijven. De doelstelling van Firm24 is het marktleiderschap te behouden door de prijs en snelheid van de dienstverlening. Op lange termijn wil Firm24 het centrale punt zijn waar de ondernemer naar toe gaat voor alles wat met zijn bv te maken heeft, gedurende de hele levenscyclus daarvan.

Toekomst

Martijn en Rick hebben in vijf jaar tijd Firm24 opgebouwd tot de full-service dienstverlener die het vandaag de dag is. Naar mijn mening heeft Firm24 als marktleider een uitstekende positie om zich in de toekomst te blijven onderscheiden met meerwaarde voor de ondernemer. Het zal wel belangrijk zijn nieuwe initiatieven te ontplooien door juridische technologie (LegalTech) toe te passen in de bestaande dienstverlening, zoals het uitbreiden van de doelgroep naar zakelijke dienstverleners die Firm24 incorporeren in de eigen dienstverlening naar klanten.

Innovatie                 +                            kopie van bestaande business case in US
Disruptie                 +++                        markt van notarissen volledig veranderd
Business                  +++                        eenvoudig businessmodel, grote meerwaarde

Deze rubriek verschijnt elke twee weken en wordt verzorgd door Harm Bavinck, legal tech specialist en partner bij Legal Manager Services

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Harm Bavinck

Harm Bavinck

Harm Bavinck is oprichter van het legaltech bedrijf Effacts dat hij in 2015 verkocht aan Wolters Kluwer. Hij is nu partner is het legal process outsourcing bedrijf Legal Manager Services. Dit bedrijf neemt standaard juridische & compliance werkzaamheden over van bedrijven.

Recente vacatures

Recente vacatures