Ç.G. vrijgelaten na eis van 1482 jaar celstraf

Ç.G., de hoofdverdachte in wat gezien wordt als de grootste Turkse operatie aller tijden, is vrijgelaten. En dat niet alleen, ook alle andere 72 verdachten gaan vrijuit. Een merkwaardig verhaal!

Delen:

foto: Depositphotos

De Turkse Nederlander Ç.G. blijkt een leven te leiden en gezien te worden als Pablo Escobar. Naar vermoeden heeft hij in totaal 18.000 kilo cocaïne naar Nederland getransporteerd. Dat is in totaal ongeveer 500 miljoen euro. Daarom wordt hij ook wel de man van 500 genoemd. Toen hij in 2016 werd opgepakt in Nederland heeft de Nederlandse rechter hem veroordeeld voor 12 jaar celstraf. Tijdens zijn vrije dag met een enkelband om heeft hij deze doorgeknipt en is hij naar zijn moederland Turkije gevlucht. Vervolgens werd hij gezocht door de Interpol.

Ja, het is echt net een film! Het doet mij denken aan Michael Scofield van Prison Break, alleen is het natuurlijk een ander verhaal als je een enkelband om hebt en het je lukt om deze door laten knippen. Michael Scofield moest zelf uit de gevangenis weten te ontsnappen.  

Operatie Moeras

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei ‘met trots’ tijdens een interview dat ze bezig waren met de grootste operatie aller tijden van Turkije. ‘Bataklik operasyonu’, wat letterlijk ‘Operatie Moeras’ betekent. Waarom het zo heet weet ik niet, maar ik vermoed omdat het gevaarlijk is om in het moeras te komen. Ç.G. werd in 2020 gearresteerd door de Turkse politie. Hij moest dus in Turkije worden veroordeeld. Wat ik weet is dat het Turkse strafrecht veel strenger is dan het Nederlandse strafrecht, maar laatste nieuws heeft het tegendeel bewezen.

De tenlastelegging

De tenlastelegging inzake ‘Operatie Moeras’ in Turkije bestaat in totaal uit 73 personen. Ç.G. uit Nederland en N.D. worden hierin gezien als de maffiabazen van deze hele operatie. In de tenlastelegging werden laatstgenoemden veroordeeld voor het oprichten van een organisatie met het oog op het plegen van een misdrijf en het witwassen van de eigendomswaarden die voortkomen uit misdrijf. Voor het oprichten van een organisatie met het oog op het plegen van een misdrijf werd door de officier een gevangenisstraf van 1470 jaar gevorderd en voor het witwassen van de eigendomswaarden die voorkomen uit misdrijf een gevangenisstraf van twaalf jaar. 

Deze straffen zijn best tegenstrijdig met het Nederlandse strafrecht. In artikel 420bis WvSr staat namelijk dat de maximale straf voor witwassen zes jaar is. Deelname aan een criminele organisatie heeft tevens een maximale gevangenisstraf van zes jaar conform artikel 140 WvSr.

Deze twee straffen bij elkaar is twaalf jaar. Wellicht dat de Nederlandse strafrechter in 2016 daarom een straf heeft gegeven voor twaalf jaar. Bedenk daar natuurlijk wel bij dat de rechter altijd rekening houdt met de ernst van de omstandigheden. 

Merkwaardig

Het merkwaardige aan dit verhaal is dat alle 73 personen, inclusief de hoofdverdachten in de tenlastelegging op 8 september 2022 zijn vrijgelaten. Dit, terwijl het de grootste Turkse operatie aller tijden is. Dat zou zo’n beetje hetzelfde zijn als Taghi, uit het Marengo-proces, dat in Nederland als een van de grootste strafzaken wordt gezien, zomaar vrijgelaten zou worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven