Jaarlijks organiseert Legal Valley, een samenwerkingsverband van ruim dertig juridische organisaties in Gelderland, meerdere kenniscafés. Op maandag 28 oktober vond het derde kenniscafé van 2019 plaats bij EIFFEL te Arnhem. Het thema was deze keer ‘Het effect van legal tech op human skills’.
De opening werd verzorgd door Pieter van den Hoogenband. Van den Hoogenband, voormalig zwemmer en onder veel meer olympisch kampioen, begeleidt als Chef de Mission Nederlandse sporters naar de olympische spelen van 2020 in Tokio. Hij ging in op de vraag hoe de kans op succes zo groot mogelijk wordt gemaakt. Belangrijke factor: zorg voor een interdisciplinair team, dat onderling goed samenwerkt. Het motto van Van den Hoogenband: Inspire a generation. If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. En met dat laatste konden de partners van Legal Valley het alleen maar eens zijn.
Rogier van Dam (lectoraat hbo-Rechten) vervolgde met een gesproken column over het menselijk tekort. Hij betoogde dat de mens er al millennia naar streeft om zijn eigen beperkingen te overstijgen en dat huidige digitalisering dus niets nieuws is. Zijn verwachting is dat, doordat juridische handelingen nu steeds sneller kunnen worden verricht, de factor ‘tijd’ langzaam uit onze wetgeving zal worden geperst. Tegelijkertijd, zo constateerde Van Dam, is de menselijk aard eigenlijk altijd hetzelfde gebleven: “We zijn nog steeds irrationele wezens, die gedreven door emoties, niet altijd de beste beslissingen nemen en zeker niet altijd redelijk zijn.” Juist hierdoor verschillen we onderling van mening en hebben we conflicten – en daarmee is de belangrijkste bestaansrecht van het recht gegeven.
Hype
Keynote-speaker was Jaap Bosman, wereldwijd opererend consultant van topadvocatenkantoren en auteur van onder andere ‘Death of a lawfirm’. Bosman opende met een waarschuwing: laat je niet te veel verleiden door de hype van legal tech. Legal tech is zeker belangrijk, maar het is geen wondermiddel. De ontwikkelingen gaan langzamer dan ons vaak wordt voorgespiegeld en een deel van alles dat bedacht wordt zal nooit succes worden: ‘Most IT revolutions never happen’.
Het feit dat advocatenkantoren zich laten betalen voor ‘tijd’ komt volgens Bosman steeds meer onder spanning te staan: met name voor het meer gestandaardiseerde seriewerk (‘production’) – mede door de digitalisering –, zijn cliënten steeds minder bereid hoge uurtarieven te betalen, terwijl dat seriewerk wel een wezenlijk deel van de omzet oplevert. Aan de andere kant, signaleert Bosman, wordt een briljant idee (‘creation’), dat een cliënt veel geld oplevert of bespaart, vaak in no-time bedacht en levert het de advocaat verhoudingsgewijs maar weinig op. Volgens Bosman is de tijd aangebroken om te zoeken naar alternatieven voor ‘geld voor tijd’. Veel beter zou het volgens hem zijn als advocaten worden betaald naar de waarde die een dienst de cliënt oplevert. En tegelijkertijd zouden we meer moeten investeren in het kunnen leveren van ‘creation’, want daar zit de specifieke meerwaarde van advocaten in en zijn cliënten ook bereid om voor te betalen. De voortschrijdende digitalisering vereist volgens Bosman dan ook dat er juist geïnvesteerd moet worden in de ‘human skills’.
Het verslag is geschreven door Willem Klein Kranenberg, de foto’s zijn gemaakt door Patricia Steffens. Willem Klein Kranenberg doet een traineeship bij de provincie Gelderland en zit vanuit die hoedanigheid bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken. Hij is tevens lid de werkgroep van Legal Valley. Patricia Steffens is studente hbo-Rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.