Computersysteem voorspelt EHRM-uitspraken

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een online applicatie gelanceerd die uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens kan voorspellen. Dit systeem voorspelt de beslissingen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.

Delen:

Computersysteem voorspelt EHRM-uitspraken
Foto: Pixabay

De online applicatie, ‘Juri Says’, leest gepubliceerde documenten uit voorgaande jaren en door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens genomen beslissingen en voorspelt aan de hand daarvan welke uitspraken het Hof zal doen. Elke maand worden er nieuwe documenten gedownload en leert het systeem van gemaakte fouten, waardoor het steeds beter voorspellingen kan doen. Over het afgelopen jaar voorspelde Juri Says in bijna driekwart van de gevallen het oordeel van het Hof juist.

Feiten over rechtszaak basis voorspelling

Juri Says is gebouwd door een team van juristen en computationeel taalkundigen. Het systeem bestaat uit drie onafhankelijk van elkaar werkende onderdelen: een database met uitsluitend Engelstalige documenten, een “machine learning system” en een web platform. “Deze online applicatie is uniek”, zegt promovenda Masha Medvedeva van de Faculteit der Letteren, die nauw betrokken is bij het interdisciplinaire onderzoeksproject. “Juri baseert de voorspelling op een samenvatting van feiten die jaren voor de uitspraak wordt gepubliceerd. De informatie in deze samenvatting lijkt genoeg te zijn om redelijk goed te kunnen voorspellen wat het Europese Hof zal oordelen.”

Niet op de stoel van de rechter

Het systeem zal geen rechter vervangen, benadrukken de wetenschappers. “Een uitspraak voorspellen is echt wat anders dan een uitspraak doen”, zegt Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht, die eveneens bij het project is betrokken en recent toetrad tot De Jonge Akademie, een platform binnen de Koninklijke Akademie van Wetenschappen met jonge wetenschappers die een vernieuwende visie hebben op wetenschap en wetenschapsbeleid. “Terwijl Juri Says wel aangeeft welke zinnen van belang zijn voor de gemaakte voorspelling, is niet altijd duidelijk waarom en hoeven de zinnen ook niet altijd juridisch relevant te zijn. Een computerprogramma is anders dan een mens.”

In de voorhoede

Door kennis uit de rechtswetenschap te koppelen aan kennis uit de computationele taalkunde, lopen de RUG-onderzoekers wereldwijd in de voorhoede, aldus bijzonder hoogleraar Martijn Wieling (Faculteit der Letteren), die naast Vols, Medvedeva en onderzoeksmasterstudent Xiao Xu deel uitmaakt van het projectteam. Wieling studeerde Computing Science en Behavorial Cognitive Neurosciences aan de RUG en promoveerde op onderzoek naar kwantitatieve methoden om dialectverschillen te onderzoeken. Hij werd in 2014 benoemd tot lid van De Jonge Akademie en won twee jaar later de prestigieuze European Young Researchers Award.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven