‘Coördinator project cold cases door Openbaar Ministerie opzijgeschoven’

De man die aan de Universiteit Maastricht het project cold cases leidt, zou onder druk van het Openbaar Ministerie opzij zijn geschoven. ‘Botsende karakters’ liggen hieraan ten grondslag. Of kan het OM niet omgaan met kritiek?

Delen:

‘Coördinator project cold cases door Openbaar Ministerie opzijgeschoven’ - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Negen jaar geleden begon de Universiteit Maastricht met het project cold cases, dit op verzoek van de politie. Studenten bekijken daarbij, onder strikte geheimhouding, dossiers van onopgeloste zaken. Daar leren zij van en mogelijk worden zaken opgelost. Het is een samenwerkingsproject van politie, justitie en de universiteit. Projectleider is rechtspsycholoog Robert Horselenberg, die als universitair hoofddocent aan de universiteit is verbonden. En die moet nu het veld ruimen.

‘Incidentjes’

Er zouden, volgens De Limburger, ‘incidentjes’ zijn geweest – zonder deze nader te noemen. Binnen het OM was het ‘draagvlak voor samenwerking binnen dit vak verminderd vanwege de moeizame relatie tussen betrokkenen’. Karakters zouden botsen, verklaart de voorzitter van de vakgroep strafrecht en criminologie Suzan van der Aa in de krant. Bemiddelingspogingen hebben niets uitgehaald. De officier van justitie cold cases en politiechef cold cases wilden niet langer met Horselenberg aan de projecten werken. Zij dreigden met stoppen met het project, tenzij er een andere coördinator werd aangesteld.

‘Weinig stevig bewijs’

De krant haalt enkele kritische uitspraken van Horselenberg aan over politie en justitie. Zo heeft hij gezegd dat er ‘bloed kleeft aan de handen van het OM’ (in de Valkenburgse zedenzaak, nadat twee verdachten zelfmoord hadden gepleegd). Ook liet hij weten dat de strafzaak-Nicky Verstappen tegen Jos Brech gebaseerd is op ‘drijfzand met heel weinig stevig bewijs’. Horselenberg zelf, die volgens de krant in eerste instantie een spreekverbod had, is het ‘niet eens met de gemaakte analyse’ en heeft ‘geen idee’ waar de stroeve samenwerking in zat.

Vervanging

Het OM gaat niet nader in op ‘persoonlijke kwesties’, aldus De Limburger. Volgens Van der Aa gaat het OM niet over ‘de personele bezetting van onze vakken’. Desondanks ging haar vakgroep akkoord met de voorwaarde die het OM stelde: vervanging van de projectleider, “om een mooi vak waarin praktijk en theorie samenkomen, vooral vanuit educatieve doeleinden te behouden”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven