Corona-smoes leverde verdachte een boete van 1200 euro op

Delen:

Het coronavirus houdt ook de juridische gemoederen bezig. Brabanders met klachten mogen niet bij een rechtszaak zijn, rechters blijven thuis, en in Duitsland leverde het virus zelfs een boete op, omdat een verdachte het als smoes gebruikte om niet naar een zitting te hoeven komen.

De man in Duitsland kwam niet opdagen bij een zitting van het Landgericht in Düsseldorf. Als reden gaf hij op dat het vermoeden bestond dat hij was besmet met het coronavirus en thuis in quarantaine zat. De officier van justitie vertrouwde het niet en deed navraag bij de Düsseldorfse gezondheidsdienst. Die weersprak de bewering van de man. De rechter legde vervolgens wegens bedrog een boete van 1200 euro op.

‘Blijf thuis’

In Nederland merkt vooral Noord-Brabant de gevolgen van het virus. Zo heeft de rechtbank Oost-Brabant al een zitting moeten afgelasten in verband met het coronavirus en de KNB heeft een aantal regiobijeenkomsten afgelast. Blijf thuis, adviseert het RIVM Brabanders die verkouden zijn, hoesten en/of koorts hebben. De meeste besmettingen met het coronavirus doen zich voor in deze provincie. Van een flink deel van de Brabantse coronapatiënten is onduidelijk waar zij de besmetting met het virus hebben opgedaan. Inmiddels heeft het kabinet na crisisoverleg inwoners van Noord-Brabant opgeroepen om de komende week thuis te werken, indien mogelijk.

Daags na het verzoek om bij ziekteverschijnselen thuis te blijven, verscheen op Rechtspraak.nl een bericht waarin werd gemeld dat “inwoners van Brabant met deze klachten ook niet aanwezig kunnen zijn bij een eventuele rechtszaak.” Zij worden verzocht telefonisch contact op te nemen met het betreffende gerecht.

Rechters uit voorzorg thuis

Bij de locatie Breda van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft dit nog niet tot afmeldingen voor rechtszaken geleid. De rechtbank Oost-Brabant is door een “handvol mensen” met vragen om informatie gebeld. Bij deze rechtbank zitten enkele rechters uit voorzorg thuis. “Als het RIVM-advies is dat iemand met klachten beter thuis kan blijven, houden we ons daar uiteraard aan”, vertelt een woordvoerster. “We hebben de gevolgen voor de zittingen van de rechtbank in kaart gebracht. Dat heeft er toe geleid dat dinsdag 10 maart een kantonstrafzitting in Eindhoven niet doorgaat.”

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is tot nu toe evenmin bestookt met telefoontjes. En ook hier zijn nog geen coronagevallen bekend, aldus een woordvoerster. Wel zijn een paar raadsheren die een “beetje ziekig” zijn uit voorzorg thuisgebleven. “Tot nu toe heeft de situatie rond het virus nog geen impact op de zittingen. We houden het goed in de gaten, zodat we zo nodig kunnen handelen.”

Notariaat

Ook in het notariaat wordt de situatie rond het coronavirus in de gaten gehouden. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft besloten deze en volgende week vijf regiobijeenkomsten af te lasten, zo twitterde voorzitter Nick van Buitenen. “De notaris helpt dagelijks oudere en kwetsbare klanten. Die praktijk mag niet in gevaar worden gebracht door grootschalige evenementen…”

De bijeenkomsten zouden verspreid over het land worden gehouden, de eerste op 10 maart in Eindhoven. Onderwerp was de toekomst van het notariële vak: hoe wordt het notariële vak ‘futureproof’ en de notaris een ‘futureprof’? Voor de regiobijeenkomsten worden dit jaar geen nieuwe data geprikt. Wel zal het thema later dit jaar nog aan bod tijdens andere KNB-activiteiten zoals het event ‘Notaris van het Jaar’ op 23 juni en het KNB-congres in oktober.

Door Karen Rijlaarsdam

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven