Court Technology Conference 2011

Delen:

Het is donderdag 6 oktober, en alweer de laatste dag van de Court Technology Conference 2011. Deze week hebben hier in Long Beach, Californië, 1.500 mensen geluisterd, gekeken, gepraat en genetwerkt over informatietechnologie in de rechtspleging. Dit blog is een eerste overzicht. Ik heb dagelijks nog veel meer geblogd op mijn eigen weblog www.doryreiling.blogspot.com.

David Pogue, technology reviewer van de New York Times, opende de conferentie met een verhaal dat vooral over apps ging. Dat was dinsdag. Op woensdag overleed Steve Jobs, de bedenker van de iPhone, en dat voelen we allemaal.

Gerechten vertonen in vijftig workshops hun laatste vondsten op het terrein van case management, electronische uitspraken en het gebruik van databases.

De leveranciers laten op de tentoonstellingsvloer hun aanbod zien. De meest duidelijke trend is de ontwikkeling in de richting van het papierloze gerecht. E-filing, toegang tot de rol en de dossiers (e-dossiers natuurlijk), werkstroombesturing voor de interne processen, electronische publicatie. Er zijn steeds grotere schermen voor het vertonen van beelden in de rechtszaal. Interessant vond ik een bedrijf dat voor advocaten telefonische verschijning in de rechtszaal organiseert. Tegen betaling van $ 78 kan een advocaat dit bedrijf laten zorgen dat er op het juiste moment via een telefoonverbinding kan worden opgetreden in een zitting.

De meest opmerkelijke nieuwigheden zijn een check-in kiosk, een toetsenbord en een 3D presentatiecamera. Ik stond met twee IT-ers voor die kiosk, en zij vonden het niks. Het ding heeft een touchscreen, dus waarom moet er dan ook nog een muis aan hangen? Dat doen de vliegvelden beter. Het toetsenbord is een grote hit. Het is van siliconenrubber, is he-le-maal stil, en is vaatwasbestendig. Perfect voor de zittingszaal. De 3D camera is heel mooi, Duits, en vast ook heel duur. De toegevoegde waarde lijkt me nu nog niet al te groot, maar de prijs zal wel zakken, en de waarde toenemen. En o ja, er staat een heel mooi systeem voor videoconferencing dat nu nog te duur en te groot is, maar dat op den duur videoconferencing kan ondersteunen voor meer complexe zaken waar de communicatie eropaan komt.

Iedereen zoekt ook altijd naar landgenoten. En inderdaad, er zijn mensen uit Nederland hier. Drie van hen werken voor het Joegoslavië-Tribunaal en de vierde voor het Internationaal Strafhof. Verder zijn er delegaties uit Israël, Brazilië en Zuid-Korea. Er zijn sprekers uit Australië en Nieuw Zeeland. Zelf zat ik in een panel dat ging over het meten van prestaties, en wat daar bij komt kijken. Hier in de VS denken ze dan vooral aan doorlooptijden. Toch kreeg ik veel belangstelling voor het Nederlandse kwaliteitsmetingssysteem en de samenhang met het op productie gebaseerde financieringssysteem. Jammer dat er niet veel informatie in het Engels beschikbaar is.

De crisis, waar ik het twee jaar geleden in Denver ook al over had, zet flink door. De gerechten hebben gemiddeld 15 % moeten inleveren. De staf is ingekrompen en dat is te zien in de doorlooptijden. Er zijn staten waar het personeel niet meer op reis mag. Er zijn 1.500 deelnemers, tegen 2.500 in 1999, toen CTC hier vlakbij in Los Angeles werd gehouden. Het National Center for State Courts, de organisator, heeft veel moeite moeten doen om een conferentie te organiseren die nog haalbaar was. Dat is goed gelukt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven