Crisis!

Delen:

De restaurants hier in Denver zitten vol, maar toch is het overduidelijk crisis hier. Deze week wordt hier de Court Technology Conference (CTC) gehouden. Vandaag, donderdag 24 september is de laatste dag van de conferentie.

Mijn eerste CTC was tien jaar geleden in Los Angeles. Toen werd er veel gedroomd en werden er visies gepresenteerd over hoe informatietechnologie heel veel dingen beter zou maken. Wat en hoe, daar ging de discussie meestal niet over. Inmiddels blijkt het allemaal veel moeilijker dan we dachten, en gelukkig kunnen we het daar openlijk over hebben hier, op het grootste forum in zijn soort in de wereld. De optimisten hier hebben het over de nieuwe kansen die de crisis biedt. Maar de workshops gaan vooral over manieren om te automatiseren en zo arbeidsplaatsen te verminderen. Bijvoorbeeld in de incasso van verkeersboetes, die hier door de gerechten wordt gedaan. Dat is een ingewikkeld proces, dat erg bemoeilijkt wordt door het achterlijke bancaire systeem hier – ik heb een paar jaar mijn geld verdiend hier, en weet waar ik het over heb.

De crisis is ook goed voelbaar in het aantal huisuitzettingen, en de verwachting is dat die trend nog wel tot 2013 aan zal houden. Daarom worden er on line hulpprogramma’s opgezet voor mensen die geen rechtshulp kunnen betalen. De functionaliteit daarvoor wordt ook gebruikt voor andere procedures waar mensen zonder bijstand komen zoals allerlei familiezaken.

Het proces in de rechtszaal krijgt hier veel meer aandacht dan in Europa. De technologie daarvoor is daarom ook al veel verder ontwikkeld. Vertalen op afstand, getuigen horen op afstand, betrokkenen op afstand mee laten luisteren kan per video maar ook heel goed per telefoon. Maandag kregen we daar een demonstratie van in de federale rechtbank hier in Denver. Ze maken daar het verslag van de zitting nog met een court reporter, maar er zijn gerechten die alle trials opnemen, hetzij als geluid of op video, waarmee dat het officiele “court record” wordt. In sommige gevallen gaat die opname zelfs met een digitaal dossier naar de appelinstantie voor het hoger beroep.

Steeds meer gerechten worden papierloos, of als een soort tussenfase paper-on-demand. Elektronisch zaken indienen wordt steeds gebruikelijker, en voor wie geen elektronische documenten in kan dienen zijn er in de gerechten kiosks waar ze door gerechtspersoneel geholpen worden, en hun stukken worden gescand waar ze bij staan. Ik heb nog niet veel gehoord over de voor- en nadelen die dat oplevert, maar dat kan aan mij liggen.

Ik schrijf dit blog in de grote hal van het Colorado Convention Center, waar draadloos internet is. Om mij heen lezen mensen hun email, en het aantal rolkoffers van mensen die op weg zijn naar het vliegveld neemt zienderogen toe. Vergeleken met Los Angeles is deze CTC minder leuk, maar de verzakelijking betekent wel dat de benadering realistischer wordt, en dat is ook wat waard. Meer hierover op mijn dagelijkse conferentieblog op www.doryreiling.blogspot.com.

En o ja, de volgende keer over IT en rechterlijke corruptie, zoals beloofd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven