Cv-buildinggekte

Delen:

Grote kans dat jij nu op kantoor achter je computer met een kop koffie de website van Mr. zit door te scrollen. Je hebt een baan, je cv en kwaliteiten waren hier goed genoeg voor en je baas wilde jou hebben! Of je bent maar een gewone student die hiervan droomt…

De studenten van nu hebben de naam ‘millenials’ gekregen. Ze zouden autonoom willen zijn en flexibel willen werken. Privéleven zou minstens zo belangrijk zijn als werk en zelfontwikkeling staat hoog in het vaandel. In dienst zijn bij een Zuidas-kantoor zou daardoor allang niet meer zo populair zijn als vroeger.

Op de faculteit heerst toch wel een iets andere sfeer dan wordt beschreven door de oudere generaties. Bijna iedereen wil nog steeds advocaat worden en wanneer je alleen al een stageplek op de Zuidas hebt bemachtigd, stijg je in aanzien. Er is een totale cv-buildinggekte gaande om tot die stageplek en straks tot die ‘droombaan’ te komen.

Docenten proberen ons op het hart te drukken dat de vakken die wij nu hebben ‘een full-time job’ zijn, maar weinig studenten trekken zich hier wat van aan. Drie dagen naast je studie werken? Niet meer dan normaal. Spreek je alleen Engels en Duits? Ik zou maar eens een cursusje vreemde talen starten. Zomervakantie? Dan heb je eindelijk tijd voor een stage. Wat draag je eigenlijk bij aan de maatschappij? Misschien toch maar een paar uur per week bij de Rechtswinkel gaan werken. En o ja, kies ook bewust je hobby’s uit, want die moeten ook op je cv. Vergeet er alleen niet een goed verhaal bij te verzinnen. Zo was er een studiegenootje dat als hobby ‘koken’ op haar cv had staan. Tijdens het sollicitatiegesprek werd er gevraagd ‘Wij komen vanavond bij je eten, wat schotel je ons voor?’. Ze kwam niet verder dan macaroni… En dus ook niet verder dan dit gesprek.

Andere studiegenootjes zijn een vechtsport gaan doen, omdat dat zou laten zien dat ze een fel en fanatiek karakter hebben. Een vriendin van mij is in de avonduren een cursus Arabisch gaan doen. Ze had niks met deze taal, maar het kwam wel lekker  internationaal georiënteerd over.

Is dit nou echt allemaal nodig voor die ene baan? Dat ging ik afgelopen maand uitzoeken op de Juristen-bedrijvendag in hotel the Grand. Alleen al voor de geweldige entourage zou je daarheen moeten gaan. Ik kreeg die dag onder andere een presentatie van het kantoor Linklaters. Zij vertelden dat ze altijd veel sollicitatiebrieven binnen krijgen. Ik wilde graag weten hoe ze een eerste selectie maken en vroeg of ze dat op basis van cijfers (lees: gemiddeld een 8 of hoger) doen. Ik kreeg als antwoord dat ze niet alleen naar hoge cijfers kijken, maar ook naar of je fulltime naast je studie werkt of aan topsport doet. Die fulltime baan gaat mij echt niet lukken naast de studie. Dan moet ik maar topsporter worden. Ik zat te denken aan curling?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven