Daniël van Gerven (Ploum) over zijn hobby: doceren

Overstapper van de week is Daniël van Gerven. Van Gerven is sinds 1 januari als advocaat verbonden aan Ploum. Hij is gespecialiseerd in arbeidsrecht in brede zin. Hij is afkomstig van De Brauw Blackstone Westbroek.

Delen:

Daniël van Gerven

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Veel dank! Ik ben trots om ‘Ploumer’ te zijn. Ik heb twaalf heel mooie jaren bij De Brauw gehad en ik zat daar nog goed op mijn plek, maar de wens voor een ‘change of scenery’ werd wel steeds groter. Ik wilde zelf meer gaan ondernemen, en de wens om ‘ooit’ terug te keren naar Rotterdam is er altijd wel geweest. De arbeidsrechtpraktijk van Ploum had ruimte voor een jonge partner en door de erg goede klik met de andere partners en het team is het snel gegaan. Ploum is een mooi onafhankelijk full-service kantoor met een brede arbeidsrechtpraktijk, met ruimte voor verdere groei en waar veel aandacht is voor de opleiding en begeleiding van advocaten. Daarnaast is het ook echt een kantoor dat sterker is door het collectief: men werkt mét elkaar (in plaats van voor elkaar) in het belang van de cliënt. En dat alles met een Rotterdamse no-nonsense benadering. Kortom: een perfecte match met wat voor mij belangrijk is!

Wat kunnen wij de komende tijd van u verwachten in uw nieuwe rol?
Er ligt een gave uitdaging om de al sterke arbeidsrechtpraktijk van Ploum verder uit te bouwen, een uitdaging waar ik als een van de ‘next generation partners’ van het kantoor natuurlijk erg veel zin in heb. Na de eerste weken is ook duidelijk dat ik wat vaker de toga uit de kast kan halen. Daar ben ik ook blij mee: natuurlijk probeer ik altijd een procedure te voorkomen, maar als het écht nodig is dan is procederen toch wel een heel erg mooi onderdeel van ons vak. Ook los van optredens in de rechtbanken zullen jullie mij de komende periode wat vaker op de bühne zien bij opleidingen en congressen. Het arbeidsrecht is géén rustig bezit en daarom zijn er genoeg spannende ontwikkelingen om te volgen en over te spreken.

Hoe ziet de ‘nieuwe’ advocatuur er volgens u uit?
Toen ik bij mijn vorige kantoor begon lag er op de kamer nog een verzameling ‘oude’ advocatenbladen waar ik graag doorheen bladerde. Ook toen was er veel aandacht voor de ‘nieuwe’ advocatuur. Ik zou niet meer exact de vindplaats kunnen noemen, maar ik heb altijd onthouden dat het in de advocatuur zou moeten gaan om onder andere Relatie, Research en Respect. Hoewel de bijdrage niet echt ‘nieuw’ te noemen is, denk ik dat succesvolle advocaten zich inderdaad focussen op het behouden van de relatie, zorgen dat de inhoudelijke kennis up to date is gezien de snelle ontwikkelingen en altijd handelend met respect. De tijd dat een cliënt ‘ontboden’ werd door zijn of haar advocaat lag al ver voor het moment dat ik startte, maar toch. Was de advocaat ooit de ‘personal legal teacher’, tegenwoordig ben je een belangrijke businesspartner die de cliënt helpt navigeren door meer dan alleen het juridische woud.

U bent naast advocaat ook wetenschappelijk docent bij de Erasmus Universiteit, docent bij de Postacademische Leergang Arbeidsrecht (PALA) en verbonden aan verschillende opleidingsinstituten om cursussen te verzorgen. Hoe combineert u dit allemaal?
Ik haal veel energie uit mijn nevenwerkzaamheden, en doceren is stiekem toch ook wel een beetje een hobby. Het enthousiasmeren van studenten en collega’s over het arbeidsrecht, dat is gewoon gaaf. Je wordt ook op een heel andere manier inhoudelijk uitgedaagd, met vaak vragen vanuit een heel ander perspectief dan tijdens je ‘reguliere’ werkzaamheden. Als je écht wil leren hoe iets zit, moet je lesgeven, wordt weleens gezegd. Het kost dus weinig energie, maar natuurlijk wel wat tijd. Ik doe het echter ook niet allemaal alleen: ik heb een sterk team om mij heen bij Ploum én op de Erasmus Universiteit. En misschien wel nog belangrijker: het thuisfront is heel erg belangrijk om dit alles draaiende te houden!

Heeft u nog plek voor een persoonlijke bucketlist?
Er is nog heel veel wat ik wil zien, meemaken of ervaren, maar ik heb géén specifieke bucketlist. Ik hoop nog op veel onvergetelijke momenten met mijn gezin, om mijn kleine jongens groot te zien worden en om hier en daar nog wat van de wereld te zien. We hebben al aardig wat roadtrips door de Verenigde Staten en Europa gemaakt, maar ook hier in Nederland is er nog genoeg moois om met elkaar te ontdekken.

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven