Daniël van Loggerenberg schreef zijn scriptie aan de Universiteit Leiden, waar hij de bachelors Rechtsgeleerdheid (met afstudeerrichting International Business Law), Fiscaal Recht en Notarieel Recht studeerde, en nadien de masters Financieel Recht en Fiscaal Recht. De titel van zijn scriptie: ‘De Onzekere Zekerheid van Crypto-Activa’.
Van harte gefeliciteerd met deze prijs! Kun je in een paar zinnen vertellen waar je scriptie over gaat?
Dank je wel. Heel beknopt gaat mijn scriptie over de mogelijkheden tot vestiging en uitwinning van zekerheidsrechten op crypto-activa. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden is de uitwerking in de praktijk nog heel onzeker, maar onverminderd relevant gelet op de handelswaarde die crypto’s tegenwoordig (zij het momenteel iets minder) vertegenwoordigen. In mijn scriptie wordt een mogelijk classificatieraamwerk voor crypto’s beschreven, en wordt daarna specifiek ingegaan op bitcoin. Daarvan wordt de transactiepraktijk en de onderliggende techniek besproken alsook de mogelijke inpassing van bitcoin in ons goederenrechtelijk stelsel. Naar huidig recht wordt een uitwerking gegeven van de mogelijkheden tot vestiging van zekerheidsrechten op bitcoin, van de beslag- en executiefase, en van de samenloop van rechten van derde-verkrijgers, beslagleggers en pandhouders op hetzelfde goed. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen transacties tussen partijen onderling en transacties met behulp van tussenpersonen. Ten slotte wordt ook een normatieve analyse gemaakt ten aanzien van het wenselijke recht en de bijbehorende wenselijke rechtsfiguren voor de vestiging en uitwinning van zekerheidsrechten op crypto’s.
Beleg je zelf ook?
Een keer heb ik een vrij klein bedrag in bitcoin gestoken, maar dat was alleen omdat ik graag aan een bepaalde crypto-zaak wilde meewerken op kantoor, en dat mocht alleen als ik ‘skin in the game’ zou hebben. Uiteraard moet deze ‘verplichting’ met een korreltje zout worden genomen, maar inmiddels ben ik wel blij dat het een klein bedrag is geweest. De techniek gaat ons denk ik nog veel brengen, maar de meeste crypto-toepassingen van dit moment zie ik niet veel heil in.
En wat heb je gewonnen met je scriptieprijs?
Om eerlijk te zijn heb ik het tijdens de uitreiking niet goed verstaan – in ieder geval heb ik een jaar lang gratis lidmaatschap gekregen van de Vereniging voor Financieel Recht. Die rekening hoef ik dus niet meer te declareren. De eerste bijeenkomst was alvast wel heel interessant en ik zie uit naar de volgende!
Je scriptiebegeleider was professor Haentjens. Hij heeft al eerder studenten begeleid die prijzen wonnen. Was je keuze voor hem een strategische zet?
Destijds had ik toevallig een artikel van hem (en anderen) gelezen over de rechten die crypto-investeerders resteren bij de insolventie van hun crypto-bewaarders (The Failed Hopes of Disintermediation: Crypto-Custodian Insolvency, Legal Risks and How to Avoid Them) – een echte aanrader! Je kunt urenlang sparren met prof. Haentjens – en ik praat toevallig ook graag veel. Het zal daarmee te maken hebben gehad.
Een sportvraag: wat ging er door je heen toen je hoorde dat je gewonnen had?
In eerste instantie werd mij alleen gevraagd of ik mijn scriptie wilde verwerken in een artikel voor de lustrumbundel van de Vereniging voor Financieel Recht. Na een aantal mailtjes werd tussen neus en lippen door gezegd: “Oh ja, dit is trouwens omdat je de scriptieprijs hebt gewonnen.” Tegen die tijd was ik allang blij dat mijn scriptie zou worden gelezen door meer dan alleen mijn begeleider en mijn vrouw (tegen haar zin in uiteraard).
Ben je ambitieus van aard?
Als je meedoet, dan vind ik het vanzelfsprekend dat je dat doet om te ‘winnen’. Uiteindelijk is de reis daarnaartoe wel belangrijker dan het resultaat. Als kind waren mijn blokkentorens daarom soms misschien net iets hoger dan die van mijn klasgenootjes, maar ze vielen ook vaker om!
Wat doe je nu als advocaat?
Bij Freshfields Bruckhaus Deringer werk ik momenteel met veel plezier in de finance-praktijk. Daar ben ik betrokken bij de advisering van (geweldige) cliënten in banking en noodlijdende herstructureringssituaties, alsook in toezichtprocedures met DNB en de AFM. Ik ben vooral actief in ‘debt capital markets’-transacties, ‘leveraged finance’-transacties en de toepassing van WHOA- en andere herstructureringsprocedures. Een brede en uitdagende praktijk, met de leukste collega’s van het vak!
Ga je inzetten op nog meer prijzen?
Het is sinds ik hier op kantoor een aantal jaren geleden stage heb ik gelopen al mijn droom geweest om ooit de nummer 1 tafeltennisser van kantoor te worden. Hopelijk gaan er binnenkort weer competities van start.
Tot slot: met welke beroemde winnaar zou je wel eens een restauranttafel willen delen, en welke vraag zou je zeker stellen?
Grootmeester in de schaakwereld Hans Niemann. Ik ben wel heel benieuwd of hij nou echt heeft valsgespeeld of gewoon zo goed is.