De Antilliaan en de media

Delen:

Recent stond de Antilliaan weer in de Nederlandse mediaspotlight. Helaas – zoals meestal het geval is – niet in positieve zin. Diverse Nederlandse kranten kopten dat uit het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten was gebleken dat het aantal Antilliaanse wetsovertreders, werkelozen en schoolverlaters in Nederland niet was gedaald ondanks speciale projecten die tot afname hadden moeten leiden (en die ongetwijfeld veel geld hadden gekost). Voor het Wilders-kamp weer een extra reden om een grandioso baratio te starten en de Antillen met nog grotere korting aan te bieden.

Zolang die wat minder gezagstrouwe Antilliaan nog in de Antillen woonachtig is, zal hij – ervan uitgaande dat politie en justitie hun huiswerk hebben gedaan – met een beetje pech gehuisvest zijn in de Bon Futuro gevangenis. Daarover is de laatste jaren een hoop te doen (geweest). Na verschillende kritische rapporten over de aldaar heersende mensonterende omstandigheden, zijn Nederland en de Antillen vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om te komen tot een inrichting voor gedetineerden die voldoet aan de internationale normen. In dat kader heeft er in juni van dit jaar een grote schoonmaakactie plaatsgevonden in de gevangenis, waarbij alle ruimtes zijn gecontroleerd op contrabande. Als vanzelfsprekend werd deze actie niet op prijs gesteld door de gedetineerden, met een gewelddadige opstand tot gevolg. Nadat de orde was hersteld is de schoonmaakactie alsnog van start gegaan, met als resultaat tientallen in beslag genomen (zelfgemaakte) steek- en slagwapens, telefoons, drugs, medicatie en nog wat opmerkelijke andere goederen die niet in een gevangenis thuis horen. Schijnbaar is bij de schoonmaakactie niet voldoende Disiclin[1] gebruikt, want nog geen maand later werd bij een razzia in de Bon Futuro gevangenis weer een aantal mobieltjes in beslag genomen.

Ondertussen heeft de Antilliaanse minister van Justitie de noodtoestand uitgeroepen met betrekking tot de gevangenis om zo versneld extra veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen. Een van die maatregelen is dat het ongelimiteerde gebruik dat de gevangenen kunnen maken van een van de tachtig (!) openbare telefoons, aan banden wordt gelegd. In de nabije toekomst zullen zij niet langer dan tien minuten per week mogen telefoneren. Dit heeft weer geleid tot een pleidooi van de partijleider van de coalitiepartij FOL (Anthony Godett) tot herziening van deze maatregel omdat naar zijn mening het reguliere contact met de familie past in het resocialisatieproces van de gedetineerden. De vraag daargelaten of de telefoontijd daadwerkelijk wordt gebruikt om met familieleden te praten, kunnen we niet om het feit heen dat de heer Godett als ervaringsdeskundige wellicht nog iets kan betekenen in deze kwestie. Hij weet immers als een van de weinige politici ook hoe de gevangenis er van binnen uit ziet.

Terugkomend op het negatieve stigma dat aan de Antilliaan kleeft. Hoe komen we daar vanaf, want echt niet alle Antillianen zijn crimineel. Het zou wellicht helpen als Antillianen ook eens in helder daglicht worden gesteld en niet alleen maar (door Nederlandse politici) als corrupte boevenbende worden geportretteerd. Dat er ook positief nieuws is blijkt wel uit het eerder genoemde rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten. Dit rapport opent namelijk met de zin dat het grootste deel van de immigranten uit de Nederlandse Antillen het goed doet in de Nederlandse samenleving. Niet geheel onbelangrijk lijkt me, maar goed nieuws is naar mediamaatstaven schijnbaar geen nieuws. Dit punt is namelijk in geen van de krantenartikelen terug te vinden.


[1]populair Antilliaans schoonmaakmiddel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven