De Google Autoriteit.

Delen:

“DON’T BE EVIL”. Een prachtige business slogan. Het is het informele motto waarmee Google graag haar corporate identity uitdrukt. Voor mij persoonlijk destijds een grote inspiratie bij het ontwikkelen van het Netwerk van OndernemendeJuristen en haar onderliggende businessmodel.

Ik vind Google misschien wel het meest intrigerende bedrijf ooit, maar ik vraag me de laatste tijd steeds vaker af of het niet wat te belangrijk wordt. Wordt het niet tijd voor een Internationale Google Autoriteit?

Is dat een gek idee? Een soort onafhankelijke toezichthouder die namens alle gebruikers de continuïteit waarborgt en zorgt dat die prachtige slogan ook daadwerkelijk ingevuld blijft worden.

Onzinnig? Dan is zo’n instantie misschien een goed idee om te borgen dat anderen, zoals bijvoorbeeld de VS overheid, geen verkeerd gebruik van de Google macht kunnen maken. Ik bedoel maar, als we als EU miljoenen investeren in de bouw een eigen GPS systeem, Galileo, om maar niet van de VS afhankelijk te zijn, dan is het toch zeker geen gek idee om consequenties te verbinden aan het feit dat we zo afhankelijk zijn van Google. (nee, laten we maar niet proberen om een Europese Google op te zetten 😉

Denk je: ‘wat een gel…l?’

Stel je voor je hebt een softwarebedrijf. Dan wordt het steeds lastiger om succesvol een nieuw product te ontwikkelen en in de markt te zetten. Lastige investeringsbeslissing als de kans groot is dat alles wat jij kunt bedenken allang een “alpha project” is bij Google. En al ben je de eerste, tegen de tijd dat jij een beetje marktaandeel verworven hebt zetten zij iets in de markt wat beter is en gratis of bijna gratis. Met andere woorden: weg ben je. De kans wordt steeds kleiner dat iemand de positie van Google kan aantasten of zelfs echte concurrentie kan vormen.

Moest hier ook erg aan denken toen ik de ICT special in de laatste Mr Magazine zag. Allemaal enthousiaste IT aanbieders, maar waarom was er geen pagina over Google Apps? Wij juristen lopen wel wat achter, maar miljoenen andere bedrijven gebruiken het al. Zelfs beursgenoteerde bedrijven als Ahold stappen over.

Google bepaalde al een tijdje welke informatie we via het web verkrijgen. Ze weet welke websites we bezoeken, waar we wonen en doordat we op onze smartphone Google maps of andere services gebruiken, weet ze ook wanneer we waar zijn geweest. En waarom zou je nog een Officepakket en een server aanschaffen als je gratis of bijna gratis je documenten in de cloud van Google kunt opslaan, bewerken en delen met anderen.

Google beheert bovendien mijn agenda en die van miljoenen anderen. Steeds meer e-mail gaat via de Google servers. Je koopt je dataverbinding nog bij KPN of Vodafone, maar straks verloopt het gesproken contact met je Android telefoon via Google voice. Telefoonnummers zijn niet meer nodig want je kiest gewoon je Google+ contact en de verbinding wordt gemaakt. Idem trouwens voor e-mailadressen van al je bekenden.

Onze familiefotos bewaren en delen we gratis in Google Picassa. Een potentieel cultuurhistorisch drama als dat later niet meer toegankelijk is. Voor mijn kinderen (8 en 12) is Youtube van Google DE “bron” voor muziek en beeld. Daar kan ik als vader met geen concertgebouw, bioscoop, boek of museum meer tegenop. Het zal wel niet lang duren voordat Google TV uitgerold wordt waardoor Google verder kan gaan domineren.

Gelukkig maar dat Google+ nog niet van de grond is gekomen, maar daar zullen ze het ongetwijfeld niet bij laten zitten.

Ok, ok. Waarschijnlijk heeft Google het beste met ons voor en ja, ik overdrijf wat. Er is heus nog leven zonder Google mogelijk. Bovendien, de dominante marktpositie van Google is volledig verdiend door briljante producten en superieure prijs-kwaliteitverhouding. (Overweeg je wat te veranderen aan je kantoor-automatisering? Dan kun je er haast niet om heen.)

Maar toch…

Misschien toch nu maar vast instellen die Internationale Google Autoriteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven