De juridische trends in 2024: hier moet je op letten

Januari is voor velen de maand om alle goede voornemens te verwezenlijken. Ook voor de juridische wereld brengt de maand januari altijd wijzigingen met zich mee. In deze blog zet ik een aantal juridische trends op een rij, zodat je helemaal up-to-date bent.

Delen:

beeld: Depositphotos

Allereerst is het wettelijk minimumuurloon per 1 januari voor alle werknemers gelijk geworden. Zo moet de werkgever aan de werknemers die 21 jaar of ouder zijn € 13,27 betalen. Met deze wijziging is het onderscheid tussen dag-, week- en maandlonen komen te vervallen voor werknemers van 21 jaar of ouder. 

Zoals bekend gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog. De leeftijd voor AOW is per 1 januari omhoog gegaan. In 2023 was deze leeftijd 66 jaar en 10 maanden. Met ingang van 2024 is deze leeftijd verhoogd naar 67 jaar.

De meeste toeslagen zijn met de ingang van 1 januari 2024 verhoogd. De huurtoeslagen en het kindgebonden budget zijn verhoogd. De zorgtoeslag is echter de enige toeslag die omlaag is gegaan vanaf 1 januari. De eenmalige verhoging in 2023 is met de jaarwisseling weer teruggedraaid. Ook is in 2024 het prijsplafond verdwenen. Hierdoor geldt er geen maximale prijs voor gas en/of stroom.

Met ingang van 2024 moet elke gemeente een meldpunt hebben voor huurproblemen. De huurders kunnen hier terecht met klachten en/ of problemen met de verhuurder. Ook is het mogelijk om bij deze meldpunten advies te krijgen over je huurcontract. Ook is de liberalisatiegrens voor de wonen gewijzigd met de ingang van het nieuwe jaar. Het nieuwe bedrag is € 879,66. Met dit bedrag wordt bepaald of de woning onder sociale huur of de vrije sector valt. Daarnaast zijn op het gebied van huurrecht de maximale verhogingen van het huurbedrag bepaald. Zo mag de huurprijs van een woning in de vrije sector maximaal met 5,5% verhoogd worden in het jaar 2024. Voor de sociale huurwoningen is dit percentage vastgesteld op 5,8% per 1 juli 2024. 

Voor de omgevingsjuristen is 2024 het jaar waarin de nieuwe Omgevingswet eindelijk in werking is getreden. Deze wet is maar liefs 5 keer uitgesteld. Met deze nieuwe wet zijn alle oude wetten gebundeld in één wet: De Omgevingswet. In deze nieuwe wet zijn 26 wetten gebundeld. De gedachte hierachter is dat het gemakkelijker moet worden om een vergunning aan te vragen. Daarnaast is de dienstverlening om een vergunning aan te vragen gedigitaliseerd. In het nieuwe digitale Omgevingsloket kan een vergunning aangevraagd worden.

Op 1 januari 2024 is de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp in werking getreden. Deze wet heeft als doel om de rechtspositie van jongeren die in een gesloten jeugdhulpinstelling verblijven te verbeteren. Zo is het inzetten van vrijheidsbeperkende maatregelen in deze nieuwe wet nader geregeld. Het inzetten van deze vrijheidsbeperkende maatregelen is onderworpen aan strenge voorwaarden. Het belang van het kind moet voorop gesteld worden. 

Hierboven heb ik enkele wijzigingen in de juridische wereld uitgewerkt. Wat er nog meer gaat veranderen in de juridische wereld, gaan we de komende maanden zien. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven