De online-advocaat

Delen:

Enige tijd terug was ik in de skybox van de bekende oud-PSV’er Willy van de Kerkhof op een bijeenkomst over innovatie binnen de advocatuur. Willy kwam ook nog even langs om een praatje te houden, maar dat ging over de verloren WK finales van 1974 en 1978. Conclusie was dat ook het voetbal in de loop der jaren is veranderd. Analyses over de afgelegde afstanden, balbezit, foute passes etc.. Echter, op het veld moeten de spelers het waarmaken. Dat geldt ook voor de advocaten in de zittingszaal. Toch komt er tegenwoordig veel meer bij kijken, wil de advocaat de cliënten nog op z’n wenken kunnen bedienen, laat staan zorgen dat de cliënten het kantoor weten te vinden. Een hoge ranking bij Google AdWords, een doorwrochte Litigation Valuator app, Legal tech en zo nog een rij van futuristische begrippen volgen elkaar in rap tempo op. Dit gaat de gewone advocaat als ik al snel boven de pet. Ik beperk mij dan ook tot het contact met de cliënt.

Wat ik constateer is dat cliënten steeds vaker mailen of maken gebruik van whatsapp. Zelfs vanuit menige gevangenis kan met gedetineerden inmiddels online gecommuniceerd worden en dan heb ik het niet over de illegale telefoontoestellen maar over e-mail en skype.

Ik verwacht dat er over vijf jaar nauwelijks nog gebeld wordt en ook besprekingen worden gewoon online gevoerd. Ik loop wat ontwikkelingen betreft graag voorop. Dat heeft mij ertoe gebracht om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de online-advocaat. Dat zijn er legio. Het is niet meer nodig om eerst een afspraak te maken waarbij de gegevens worden genoteerd en vervolgens na het intakegesprek door de advocaat een procedure wordt gestart. Dit kan gewoon zelfstandig worden gedaan, eventueel na een online consult via de chat of een online face-to-facegesprek. Het voordeel is dat het stukken sneller gaat en aanzienlijk minder kosten met zich meebrengt. Ik bemerk dat cliënten minder bereid zijn om voor allerlei tierelantijnen te betalen. Het moet snel, doeltreffend en mag niet te veel kosten.

De online-advocaat is de advocaat van de toekomst, echter zonder de persoonlijke touch uit het oog te verliezen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven