De sociale advocatuur staat op de tocht. Hoezo ‘betere rechtsstaat’?

Delen:

Twee derde van de sociale advocatuur dreigt te stoppen in verband met een te lage vergoeding, vertelt Mahatma Martinus in zijn blog. Minister Sander Dekker en De Nederlandse Orde van Advocaten hebben een maatregel getroffen om de sociale advocatuur te verbeteren. Helaas is dit slechts een tijdelijke maatregel. Waar blijven we met onze ‘betere samenleving’?

Een sociaal advocaat is een advocaat die door middel van verleende rechtsbijstand zijn cliënt bijstaat. Deze rechtsbijstand wordt door de overheid gesubsidieerd. Het percentage Nederlanders dat gebruik maakt van de sociale advocatuur is circa veertig procent. De rechtsbijstand wordt evenwel onvoldoende gefinancierd door de overheid. De toevoeging die de sociaal advocaten krijgen is daardoor veel minder in verhouding tot de diensten die zij verlenen voor hun cliënten. Daarom dreigt het merendeel van de sociaal advocaten te stoppen met hun werk. Veel nieuwe afgestudeerden kiezen hierdoor de commerciële tak. Uit onderzoek is gebleken dat maar vijf procent van de nieuwe advocaten kiest om een sociaal advocaat te worden. De opleiding kost circa 18.000 euro, je verdient erg weinig in verhouding tot de commerciële advocaat. De omstandigheden van de sociaal advocaat zijn namelijk, zoals het eruit ziet, niet echt lucratief. Het tekort aan sociaal advocaten en mede de vergrijzing in Nederland zal ervoor zorgen dat het tekort zal blijven stijgen. Het aantal rechtszaken neemt in verhouding ook toe. Het gevolg hiervan is dat burgers met een laag inkomen moeilijker aan een advocaat kunnen komen, wat eigenlijk betekent dat je machteloos bent tegenover de overheid.

Maatregel slechts tijdelijk

In januari 2019 hebben advocaten geprotesteerd wegens het feit dat minister Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming) weigert om de vergoeding in de sociale advocatuur te verbeteren. Naar mijn mening is het best wel ernstig als de minister van Rechtsbescherming hier niets tegen doet terwijl het zijn taak is om voor een betere samenleving te zorgen. Ook heeft het kabinet aangegeven niets te willen doen tegen het feit dat financiële tekorten bestaan in de sociale advocatuur. Na meerdere protesten door de advocaten heeft de Tweede Kamer een verzoek gedaan om de problematiek rondom de tekorten in gefinancierde rechtsbijstand in de sociale advocatuur op te lossen. Sander Dekker en De Nederlandse Orde van Advocaten hebben overleg gehad over de aanpassing. Betreffende de rechtsbijstand is besloten om met een tijdelijke maatregel te komen. In 2020 en 2021 zal er circa 60,4 miljoen euro aan de kant worden gezet voor dit probleem (wat in principe niet genoeg is). Helaas is dit maar een tijdelijke maatregel.

Denk aan de gevolgen, dat alleen de welgestelden een goede advocaat kunnen bekostigen. Dat is gewoon niet eerlijk. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: “Veertig procent van de mensen in Nederland is niet of nauwelijks in staat uit eigen buidel een advocaat te bekostigen. We willen toch niet in een land leven waar alleen mensen die heel rijk zijn juridisch kunnen worden bijgestaan? Maar daar stevenen we op deze manier wel op af.”

Kijk ook naar ‘Sociaal advocaten’: Zondag met Lubach

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven