De top 50 van de Nederlandse advocatuur

Delen:

Vooral top 10 profiteert van de economische opleving

Top 50 2Ook dit jaar komt Mr. in het eerste nummer traditiegetrouw met een overzicht van het aantal advocaten bij de topkantoren. Veel lijkt er niet te gebeuren, maar toch zijn er opvallende verschuivingen zichtbaar voor wie goed kijkt.

De teruggang in de advocatuur in 2014 blijkt dus achteraf een zeer tijdelijk verschijnsel te zijn geweest. In 2015 nam het aantal advocaten in de top 50 weer toe, echter nog wel met een heel klein aantal, namelijk slechts met een half procent. De verwachting echter lijkt gerechtvaardigd dat er in 2016 een forser herstel zichtbaar wordt. Eind vorig jaar bleek namelijk al dat er ook een flinke groei zit in het aantal stagiaires.

Na jarenlange groei kwam er in 2014 dan eindelijk de klad in de schijnbare onstuimige groei van het aantal advocaten. Nu de economie weer aantrekt is er dan ook direct weer een opleving te zien. Met name de top 10 profiteert hiervan met een groei van een kleine 3 procent.

top 10 top 50 advocatuur 53

De grote vraag is echter wanneer het al jarenlang voorspelde doemscenario van onheilsprofeten als Robert Susskind en zijn Nederlandse evenknie Jaap Bosman nu eindelijk zichtbaar wordt. Volgens deze glazenbolkijkers komt er op korte termijn onherroepelijk een eind aan het traditionele business model van de gevestigde firma’s en zullen nieuwe spelers, onder meer met behulp van nieuwe technologie en grotere rationalisatie, snel marktaandeel veroveren. Echter, met een vrijwel constant blijvende advocatenpopulatie wordt de neutrale ziener zo langzamerhand wel een beetje ongeduldig.

Opmars SRK advocaten

Toch zijn er bij nauwkeuriger inspectie wel een aantal tendensen te zien die aangeven dat de tijden aan het veranderen zijn op de manier zoals hierboven aangegeven. Om te beginnen is daar de onstuitbare opmars van SRK advocaten. Deze rechtsbijstandsverzekeraar plust vrijwel elk jaar met rond de 18% en is daarmee ook in 2015 wederom de grootste stijger. Vervolgens is daar Boekel, de grootste daler van het afgelopen jaar, minus 33%. Een goed voorbeeld van een kantoor dat het niet redde met de traditionele manier van zaken doen. Dan is er de forse daling van het aantal advocaten bij Van Diepen Van der Kroef, ook alweer zo’n kantoor waarvan iedereen zich afvraagt hoe lang het model, met al die regionale kantoren, nog houdbaar is. En uiteindelijk is er de constatering dat met name de (middelgrote) regionale kantoren het erg moeilijk hebben. In het segment waar deze kantoren voor werken is afstand steeds minder belangrijk. Prijs is daar een van de belangrijkste argumenten.

Stijgers in Rotterdam

Wie zijn dan wel de winnaars van 2015. Naast SRK is dat natuurlijk De Brauw Blackstone Westbroek. Een groter contract tussen de twee is niet denkbaar. Massaproductie tegenover maatwerk. Maar daarmee vormen ze wel bewijs van de stelling dat de verschillende segmenten uit elkaar aan het bewegen zijn. De top wordt smaller in aantal kantoren, maar de succesvolle kantoren blijven groeien. De Brauw laat zowel dubbele cijfers zien in zijn autonome groet, maar bindt ook nog eens een toenemende aantal freelancers aan zich middels de ‘flexibele schil’. Opvallende stijgers zijn er in Rotterdam en omstreken: Ten Holter Noordam en Ploum Lodder Princen. En een vermelding ook voor twee internationale kantoren, te weten Clifford Chance (+14%) en Baker & McKenzie (+12%) dat zich vorig jaar blijkbaar met succes heeft weten te herstellen van de malaise die het kantoor in 2014 doormaakte.

Conclusie is dus dat op het eerste gezicht er nog niet zoveel aan de hand lijkt te zijn, maar dat er wel degelijk ontwikkelingen gaande zijn die wijzen op vergaande veranderingen in de komende jaren. Het motto ‘up or out’ geldt allang niet meer alleen voor advocaat-medewerkers. Hun werkgevers zullen er ook aan moeten geloven.

Voor de volledige top 50 zie Mr. Magazine van deze week.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven