De wasstraat

Delen:

Hoe oud zou Eva zijn geweest toen de slang haar verleidde een vrucht van de boom van goed en kwaad te eten. Ongetwijfeld ouder dan 18. Want tot die tijd mag je niks. De meeste jongeren kunnen dan ook niet wachten op het bereiken van deze legendarische leeftijd. Eerst dan vindt de overheid het goed dat er van ‘verboden vruchten’ mag worden genoten, zij het in beperkte mate. Want van de vele genotsmiddelen is slechts de alcohol toegestaan. Kennelijk heeft de mens van oudsher behoefte aan genotsmiddelen, in wat voor vorm dan ook. Het aantal geheelonthouders is sterk in de minderheid. Dat is een gegeven dat de overheid met grote moeite kan accepteren.

Laten we wel zijn, zonder zondeval zou het leven oersaai zijn. Bovendien hadden we dan geen wetten en regels en derhalve ook geen rechters, officieren en al helemaal geen advocaten nodig. Zaten we de hele dag voor ons uit te staren. Daar heeft de slang dan mooi verandering in gebracht. Vanaf dat moment is de mens driftig op zoek gegaan naar manieren en middelen om in een andere gemoedstoestand te komen. Een betere gemoedstoestand, anders heb je er immers niks aan en zou het ook niet zo verslavend zijn. De bijwerkingen zijn niet altijd even gunstig en dat is ook de reden dat er niet ongelimiteerd genoten mag worden. Daar zit wel wat in. Zodra anderen er last van krijgen, gaat de lol er af. Ook protesteert het lijf, zij dat de kater pas achteraf de kop opsteekt. Dat is kennelijk niet afdoende om bij een volgende gelegenheid minder te consumeren. Zo is de mens nu eenmaal. Geef ze brood en spelen.

Zo willen de feestgangers onder ons op dansevenementen optimaal genieten. Daar helpen andere stoffen weer bij en laat de overheid in al zijn wijsheid nou hebben besloten dat dergelijk genot slecht voor de gezondheid en dus verboden is. Gevolg is dat dit kwaad te vuur en te zwaard bestreden moet worden middels strenge controles en daarmee gepaard gaande straffen. Of het helpt? Nee, maar het gaat wel mogelijke excessen tegen.

Tot voor kort had de politie bij grote muziekevenementen de handen vol aan het afvoeren van wetsovertreders. In plaats van een avond genieten volgde er een opsluiting tot de politie de volgende dag gelegenheid had voor het opmaken van een proces-verbaal en het opleggen van een sanctie. Dat laatste is verbeterd door zaken ter plaatse af te handelen in de zogenaamde ‘wasstraat’. De beveiliging levert de pechvogel af bij de politie, samen met de aangetroffen verdovende middelen. Deze worden ter plaatse getest en bij een positieve uitslag volgt er een proces-verbaal alsmede een ‘zo spoedig mogelijke’-afdoening door de aanwezig officier van justitie. Bij dit laatste doemde het probleem op dat dit alles zo spoedig plaats vond zonder dat er gelegenheid was om te bezien of alles volgens de regels verliep. Gelukkig zijn er ook regels om de burger te beschermen tegen de steeds verder gaande overheidsbemoeienis en dan komt de advocaat om de hoek kijken. De fiere hoeder van de rechtsstaat. Daar krijgt de overheid kennelijk steeds meer moeite mee want onze bewindvoerders waren de mening toegedaan dat men deze muziekliefhebbers wel kon wassen zonder rechtsbescherming. Gelukkig is niet iedereen deze mening toegedaan en is onlangs, mede door het nodige lobbywerk, ook de advocatuur betrokken bij de afdoening. Ik heb zelf deze primeur mogen beleven en moet zeggen dat ik de uitslag van deze test als positief heb ervaren. Ook de aanwezige (hulp-)officieren waren de mening toegedaan dat handhaving nodig is om excessen te voorkomen, maar niet om de feestvreugde te verstieren. Daar werd bij menige afdoening ook rekening mee gehouden. Dit tot volle tevredenheid mijnerzijds. Het kan gelukkig ook anders.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven