De WK-finale!

Delen:

Nog dronken van feestvreugde na de gewonnen halve finale, begonnen we de dag. Het was ondertussen duidelijk geworden dat we het in de finale op zouden nemen tegen Portugal. Gelukkig niet het uitgenodigde team Sloopkogels waar we in de poulefase tegen hadden gespeeld. Dit keer wel tegen het Portugese Advocatenteam. In de voorbespreking ging het er over hoe we zouden moeten spelen. Misschien had Louis van Gaal nog wel tijd voor een adviesje? Of misschien stond oud-coach Zijad Jusic nog wel open voor een vlammend betoog? Aan de andere kant, Jusic heeft nog niet koud z’n trainersjas in de wilgen gehangen, of we staan prompt in de finale. Maar dat zal puur toeval zijn.

We bereidden de dag rustig voor. Hoe doen de echte profs dat, zich voorbereiden op een WK-finale? Pirlo speelde wat potjes Fifa op de Playstation, Van der Vaart haalde een broodje frikandel. We hadden de vraag via Twitter uitgezet bij Mezut Ozil, schijnbaar een neef van Ahmad. Of was het nou van Ali? We hielden het bij een pastaatje bij de plaatselijke Italiaan en naar goed Hendrikeriaans gebruik, niet bij het zwembad liggen. Er werd wat gekaart en een spelletje schaak gespeeld: de sfeer was ontspannen.

We waren ruim op tijd aanwezig in het Estadio Municipal en zagen de finale van de senioren: Brazilië tegen Israël. De Gele Kanaries winnen de wedstrijd en dat wordt gevierd alsof het wereldkampioenschap is behaald. Technisch gezien klopt dat ook wel, maar doordat de winnaars-ceremonie van de emotionele Brazilianen een uur in beslag neemt, begint onze wedstrijd dus ook later. Onder het feestgedruis van sambadansende Brazilianen op het veld, beginnen wij met de warming-up. Daar zijn we al een half uur mee bezig, toen de eerste Portugezen pas aan kwamen sjokken op hun badslippers. Witte sokken in badslippers, bang zijn de Portugezen in ieder geval niet. Op hun dooie gemak, de siësta nog in het achterhoofd. Of dit zijn vedette-neigingen of er wordt al vroeg begonnen met een stukje psychologisch oorlogvoeren. Van wedstrijdspanning in ieder geval niets te merken. Dat veranderde echter snel, er volgde namelijk een indrukwekkende yell, een hoop gebeden tot ‘boven’ en het Portugese volkslied werd luidkeels ingezet: de Portugezen waren er klaar voor.

De wedstrijd begint en beide teams beginnen wat afwachtend, nemen weinig risico’s. We hebben geleerd van voorgaande toernooien waarbij je de hele wedstrijd beter bent, maar waar in de laatste minuut een behendige buitenspeler de bal toevallig in de kruising valt en je verliest. Dat moesten we voorkomen. We spelen goed en compact en weten een paar keer gevaarlijk door te breken. Maar de Portugese verdedigers zijn ijzersterk en blijven zelfs overeind bij het betere beukwerk van Dave. Ondertussen heeft de hele wereld kunnen zien dat Anton de beste schaar in huis heeft. In stilstaande positie gooit hij er een 6-voudige schaar uit, het publiek gaat staan, dit geeft hoop, hier moet wel iets moois uit voortkomen! Helaas gaat Anton bij de 7e schaar op de bal staan en struikelt hij de bal in de voeten van de tegenstander.

Naarmate de wedstrijd vordert, gaat het tempo omhoog. In deze hoge temperaturen is dat slopend, zeker met 5 wedstrijden in 3 dagen tijd in de benen. En we hebben ook niet meer zoveel wisselspelers. Bovendien zijn we ook geen 18 meer natuurlijk!

Vlak voor de rust een volgend slachtoffer. Na een potje vrijworstelen voor gevorderden, wordt Chris met een dubbele Ipon in een heupzwaai genomen. Hij komt hard op zijn schouder terecht en moet gewisseld worden. Later blijkt dat Chris zijn sleutelbeen waarschijnlijk gebroken heeft. Na de gebroken neus van Jules, de tweede doorverwijzing voor de lokale Gipskliniek. Voetballen tegen Portugezen, het gaat niet zonder slag of stoot.

We pepten ons nog een keer op. Nog 30 minuten verwijderd van misschien wel een wereldtitel. We beginnen goed aan de tweede helft. Na ongeveer 15 minuten in de tweede helft krijgt Max Hazewinkel aan de zijkant de bal. Hij dribbelt naar binnen…en schiet vervolgens de bal onhoudbaar in de touwen: 1-0 voor in de finale! Stond hier een sensatie te gebeuren? Zouden we wereldkampioen worden? Eerst nog maar eens de wedstrijd uitspelen. En dat werd lastig. Ook Hendrik en Anton vallen geblesseerd uit en we hebben geen wissels meer. Jeroen Allebrandi, die al geblesseerd naar de kant was gegaan, moet er noodgedwongen weer in. Dave ziet er ondertussen uit alsof hij met een bergleeuw heeft gevochten. De Portugezen gaan vol in de aanval en bestoken onze goal. Speler/keeper Ahmad weet nog een paar keer goed redding te brengen, maar je voelt aan alles dat een doelpunt van de Portugezen in de lucht hangt. Ondertussen houden we met Max H voorin nog voldoende gevaar. Op een gegeven moment dreigen we snel te kunnen counteren en krijgt Allebrandi de bal aangespeeld. Maar nog voordat hij de bal aan kan nemen, komt er een Portugese sluipmoordenaar invliegen. Jeroen wordt met twee benen de lucht in gelanceerd en komt met een dubbele salto hard neer. Bij het schoonspringen een 10, maar bij voetbal normaal gesproken een donkerrode kaart. Maar de Portugese scheidsrechter heeft vandaag geen zin om deze nog dommere versie van Pepe weg te sturen. Roderick doet nog een verwoede poging om zijn ongenoegen over dit besluit op een diplomatieke wijze over te brengen. Roderick kan de rol van getergde voetballer met verve spelen. Helaas leveren de goedbedoelde adviezen van Roderick hem een gele kaart op.

Met nog maar 8 fitte spelers gaan we de laatste minuten in. Er volgen een aantal corners en het is overleven achterin. De laatste minuut, gaan we het redden? De bal wordt nog 1 keer voorgegeven. Het is een flipperkast voor de goal, we krijgen de bal niet weg. Hotseknots-begonia voetbal van de hoogste klasse. Maar dan krijgt een Portugees toch nog zijn teen tegen de bal: 1-1. Alles wat met Portugal te maken heeft, stormt het veld op. Zelfs de grensrechters en scheidsrechter duiken op het Portugese hoopje spelers en feesten mee. Vervolgens fluit de scheidsrechter af: penalty’s. Daar zijn we over het algemeen niet altijd heel goed in. Of winnen van Portugal. De voortekenen zaten ons dus niet mee. Veel tijd om teleurgesteld te zijn over de late tegentreffer hadden we niet, we moesten meteen bepalen wie de penalty’s zouden nemen. Erwin, Karsten, Ali, Max van M. en Max H. werden aangewezen. In de tussentijd gaf Jules nog wat keeperstips aan Ahmad. We verliezen ook nog eens de toss wie mag beginnen – dat zijn de Portugezen. Psychologisch stonden we al met 3-0 achter.

De eerste penalty van de Portugezen zit er in. Dan is Erwin aan de beurt, kan hij de druk aan? Dat blijkt want hij schiet zijn penalty onberispelijk binnen. Dat lucht op! Maar wat daarna volgt, is het sprookje van Ahmad. Want Ahmad, die zoals we weten eigenlijk helemaal geen keeper is, stopt vervolgens een penalty! Met zn allen staan we te juichen bij de middencirkel. Dan mag Ali aanleggen – iedereen gaat uit van een mislukte Panenka, maar gelukkig schiet hij m beheerst in het hoekje. Het staat 2-1 voor ons. Dan de derde Portugees. Je ziet de twijfel in zijn ogen. De Portugezen zijn bang voor Ahmad. Die voert de druk nog wat op door er nog wat Krul-tactieken tegenaan te gooien. Paar keer tegen de lat slaan, opeens naast de goal gaan staan om zogenaamd wat uit een lege bidon te drinken en ook nog eens een vingertje onder het oogje a la Van Breukelen om het mee af te sluiten. De Portugees neemt een aanloop en…Ahmad stopt weer een penalty! Ahmad, wat een koning! Dan is Karsten aan de beurt en hij schiet zijn penalty er beheerst in. Stand: 3-1. De vierde Portugees die een penalty mag nemen heeft minder last van plankenvrees, hij scoort zijn penalty wel. Stand 3-2. Dan mag Max van Merrienboer aanleggen, als hij scoort hebben we gewonnen. Hij neemt een aanloop…en hij zit! Iedereen sprint naar Max en penaltyheld Ahmad – we hebben het gedaan! Het wonder van Portimao! Met penalty’s winnen, van Portugezen winnen, een finale winnen – we kunnen het dus wel! Het is niet meer ‘We worden wereldkampioen’, nee we ZIJN wereldkampioen!

Ondertussen is het Mexicaanse team, dat na hun laatste wedstrijd sinds 14u al aan de halve liters bier zat, in een dronken euforische staat het veld opgestormd om mee te feesten met ons. Daarna volgen ook de Brazilianen en de Italianen – iedereen vond het ook wel terecht dat wij wonnen en feest mee. Wij krijgen nog een handje en applaus van de Portugezen – toch wel sportief. Die ziekenhuisrekening sturen we later wel naar ze. Dan volgt de prijsuitreiking op het veld: Jules krijgt de prijs voor Beste Keeper van het Toernooi. Hij heeft met penaltyheld Ahmad afgesproken om de trofee iedere twee weken een keer te delen. Maar nog meer Nederlands succes bij de prijsuitreikingen: Max Hazewinkel krijgt de trofee voor Beste Speler van het Toernooi! Bij het omroepen van de naam liep Max van Merrienboer al naar voren om de prijs in ontvangst te nemen. Naar eigen zeggen moet de organisatie een foutje hebben gemaakt met de achternamen.

De bekers voor de tweede en derde plaats worden uitgereikt aan Portugal en Mexico. Dan is het tijd voor de prijsuitreiking van de eerste plaats. Ik word naar voren geroepen en onder een feesthaag van high fivende Mexicanen, neem ik de beker in ontvangst. Wat volgt is een waar volksfeest! Mensen willen met ons op de foto, de Mexicanen willen met ons mee naar Nederland, Rutte aan de telefoon met felicitaties en ondertussen zijn ook al de eerste biertjes uitgedeeld: verdiend ook!

Het was een fantastisch toernooi en de eerste plaats op dit sterke deelnemersveld is een topprestatie! Dat smaakt naar meer. De plannen voor deelname aan het volgend WK worden al gemaakt!

Graag willen wij via deze weg onze sponsoren bedanken die deelname aan het WK mogelijk hebben gemaakt. Onze dank gaat uit naar Skikk Tailoring en Wittebrood gerechtsdeurwaarders. Daarnaast wordt het Nederlands Advocaten Voetbalteam gesteund door de volgende kantoren: Allen & Overy, Clifford Chance, Loyens & Loeff, Hamelink & Van den Tooren, HVG Law, CMS Netherlands, Bartels Sueters Rassa, De Bok Roijers Gasseling Advocaten en Van Diepen Van Der Kroef.

Op naar het volgende WK om onze titel te prolongeren. Wereldkampioen, het moet voortaan de standaard worden voor het Nederlands Advocaten Voetbalteam!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven