Boekrecensie: De missie van Meester Leonie

Brigitte Roodveldt las Meester Leonie, Het leven van een strafrechtadvocaat, geschreven door haar Eindhovense collega Leonie van der Grinten. “Het boek geeft een hele mooie inkijk in de dagelijkse praktijk.”

Delen:

In mijn mailbox zit een mail met de vraag of ik een boek wil lezen en recenseren. Daar schiet ik in eerste instantie van in de lach, nu ik per jaar met moeite niet verder kom dan het lezen van één boek en de tijdspanne in deze redelijk kort is. Maar ik ben nieuwsgierig naar dit boek en ga toevallig een weekje weg, dus stuur maar op dat boek.

Meester Leonie is bekend in strafrechtland en onder strafrechtadvocaten vanwege haar blogs en Instagrampagina. Ze heeft een duidelijke missie: het verkleinen van de kloof tussen het strafrecht en de maatschappij. In haar eerste boek zet zij deze missie voort door een inkijkje te geven in het leven van een strafrechtadvocaat.

Dat doet zij in vele kleine hoofdstukken waarin ze allerlei situaties beschrijft waar een strafrechtadvocaat dagelijks mee te maken krijgt. Dat is soms serieus, maar vaak ook vermakelijk omdat het strafrecht garant staat voor de meest uiteenlopende gebeurtenissen.

Het boek is vlot geschreven en leest makkelijk weg, maar elk hoofdstuk is eigenlijk een aparte column waardoor het niet uitnodigt om achter elkaar weg te lezen. Door deze opzet mist het een stukje verdieping, maar dat zal niet het doel van het boek zijn geweest.

Herkenning

Voor mij als strafrechtadvocaat zit in elk hoofdstuk veel herkenning; ik denk dat onze beroepsgroep de dingen die Meester Leonie beschrijft vroeg of laat allemaal een keer meemaakt. Die herkenning is leuk, maar daardoor is het boek voor een strafrechtadvocaat niet verrassend,  eerder voorspelbaar.

Voor de niet-strafrechtadvocaten denk ik dat het een hele mooie inkijk geeft in de dagelijkse praktijk. Meester Leonie probeert in eenvoudige taal een aantal kwesties uit de praktijk nader te duiden en hiermee meer begrip te kweken voor het werk van een strafpleiter. Daarnaast tracht zij ook antwoord te geven op bijvoorbeeld de vraag waarom een rechter in bepaalde zaken in de ogen van het grote publiek ‘licht’ straft. Of wat maakt dat je iemand kunt verdedigen die verdacht wordt van een zeer ernstig misdrijf. De vragen die strafrechtadvocaten op borrels en verjaardagen altijd worden gesteld… Door het lezen van dit boek zullen veel vragen die leven in de maatschappij over degenen die zich met strafrecht bezighouden zeker worden beantwoord. 

Kortom, een luchtig boek voor in de vakantiekoffer waar de meeste lezers tevens iets van opsteken. Of de kloof tussen maatschappij en strafrecht ooit helemaal zal worden gedicht is zeer de vraag, maar dit boek heeft in ieder geval een bruggetje naar de andere kant geslagen.

Het boek Meester Leonie, Het leven van een strafrechtadvocaat, van Leonie van der Grinten, uitgeverij HarperCollins, krijgt 4 van de 5 sterren.

  • Pluspunt: leuk en leerzaam
  • Minpunt: weinig diepgang

Brigitte Roodveldt is strafrechtadvocaat bij Bouwman Roodveldt Kapinga Strafrechtadvocaten in Zaandam.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Ook interessant:

Scroll naar boven