Deurwaarder kan drone gebruiken

Delen:

drone
Foto pexels.com

Deurwaarders kunnen gebruik maken van drones. Tot die conclusie komt kandidaat-gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco in een artikel in het tijdschrift De Gerechtsdeurwaarder. Volgens Nocco kan de deurwaarder drones onder meer gebruiken bij raambeslag, bij het proces-verbaal van constateringen en bij de beslaglegging van schepen.

Nocco stelt dat er juridisch niets specifiek is geregeld over het gebruik van drones door de gerechtsdeurwaarder. Het uitgangspunt in de rechtspraktijk is een arrest van het Hof Den Bosch uit 1972. Daarin wordt bepaald dat aanduiding en beschrijving van de in beslag te nemen goederen alleen mogelijk is als de deurwaarder persoonlijk ter plaatse is en zelf de goederen ziet. Volgens Nocco is dit arrest achterhaald door de huidige technische mogelijkheden, en sluit het daarom niet meer aan bij de tijdgeest.

De Leidse gerechtsdeurwaarder stelt op basis van juridisch onderzoek dat de deurwaarder de goederen ook persoonlijk kan waarnemen door met een drone te kijken. “De deurwaarder gebruikt de drone dan als verlengde van zijn oog. Zien kan op afstand gebeuren als de gerechtsdeurwaarder zeker weet dat juist en waar is wat hij door middel van de drone ziet.” Hij vergelijkt een drone in dit opzicht met een verrekijker. Voorwaarde, ook vanuit oogpunt van privacy, is wel dat deurwaarder live kijkt. Beelden mogen niet worden opgeslagen of openbaar gemaakt.

Bij scheepsbeslag kan een drone uitkomst brengen als het schip vaart. De deurwaarder kan via de marifoon aan de kapitein laten weten dat er beslag op het schip is gelegd. Ook voor een proces-verbaal van constateringen is een drone handig. De deurwaarder hoeft niet zelf te constateren wat de toestand is van een muur of een dak.

Nocco pleit in zijn artikel voor meer duidelijkheid in de regelgeving. Daarvoor zou rechtspraak uitkomst kunnen bieden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven