Partnerbijdrage van

“Digitalisering: kan en wil ons ‘oude’ privaatrecht de uitdagingen het hoofd bieden?”

Delen:

Pieter Wolters

Voldoet ons ‘oude’ privaatrecht om de uitdagingen die technologische ontwikkelingen met zich brengen, het hoofd te bieden? Die vraag staat centraal bij het symposium ‘”Oud” privaatrecht en nieuwe technologische ontwikkelingen’. Eén van de sprekers is universitair hoofddocent Pieter Wolters. Lees nu alvast zijn column “Digitalisering: kan en wil ons ‘oude’ privaatrecht de uitdagingen het hoofd bieden?”

“De EU is leidend in de regulering van digitalisering. Toch wil dat niet zeggen dat de rol van het Nederlandse privaatrecht is uitgespeeld. Ons ‘oude’ privaatrecht heeft nog steeds het gereedschap om de uitdagingen van digitalisering het hoofd te bieden. De vraag is alleen of het dat ook wil.

Digitalisering heeft een steeds grotere invloed en is bovendien nog steeds in volle gang. Steeds meer fysieke apparaten hebben een verbinding met het internet (internet of things). Daarnaast maken big data en zelflerende algoritmes het mogelijk om steeds meer processen te verbeteren en te automatiseren.

De grotere invloed rechtvaardigt een grotere rol van het privaatrecht bij de regulering van digitalisering. De ontwikkeling van het recht is echter relatief traag. Een wijziging van de wet kost veel tijd. Open normen stellen rechters in staat om het recht te ontwikkelen zonder ingrijpen van de wetgever. Een dergelijke ontwikkeling is echter afhankelijk van het aanbod van rechtszaken. Maar dit aanbod loopt, zeker door het hoge tempo van digitalisering, achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen.”

Lees de volledige column op verderdenken.nl

Voldoet ons ‘oude’ privaatrecht om de uitdagingen die technologische ontwikkelingen met zich brengen, het hoofd te bieden? Tijdens het symposium op 24 mei in Nijmegen beantwoorden ervaren professionals deze hoofdvraag op een interactieve en praktijkgerichte manier. Bekijk het programma

Delen:

Scroll naar boven