Dit zijn de bestbetaalde banen

Een eredivisievoetballer verdient in het seizoen 2021/2022 tot gemiddeld bijna 290.000 euro. Dat ga je met je rechtenstudie waarschijnlijk niet halen, maar als je de lijstjes mag geloven, kom je een aardig eind.

Delen:

“Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen”, zei een vriendje van het kind van journalist Peter Olsthoorn eens. Peter besloot hem te helpen, en zocht uit in welke beroepsgroepen de salarissen het hoogst zijn – zowel in Nederland als in andere landen.

Hoe kom je te weten wat de hoogste salarissen zijn? Niet dus. Er is uitgebreid internationaal onderzoek naar gedaan, maar de tabellen zijn vooral voor de hogere salarissen niet erg betrouwbaar. “De bestbetaalden vullen nu eenmaal relatief weinig enquêtes in”, zegt een betrokken onderzoeker. Als ze dat al doen, dan vullen ze heus niet al hun emolumenten in zoals opties, dividenden en auto van de zaak. Bovendien kunnen ze veel onkosten declareren.

Grote variatie helpt ook niet bij het samenstellen van een top 10. Het beste voorbeeld is de CEO of algemeen directeur. Binnen bedrijven zijn dat logischerwijs de beste verdieners. Echter, in statistieken staan ze laag of komen ze helemaal niet voor. Waarom? Veel directeuren van eigen bv’s zonder of met weinig personeel hebben geen hoog salaris. Van zelfstandig ondernemers kom je het inkomen moeilijk te weten en tussen hen zijn de verschillen groot. Tegenwoordig gaan meer ondernemers ook persoonlijk failliet. Aan de andere kant staan de enorme uitschieters die bijvoorbeeld hun bedrijf duur verkopen.

In veel staatjes die verschijnen, ontbreken bijvoorbeeld advocaten. Als partner van een groot kantoor moet je wel een miljoen euro omzet per jaar halen. Dat is een bruto-omzet, geen salaris, maar er wordt grof geld verdiend in civiele advocatuur met bijvoorbeeld overnamen.

We kijken eerst naar buitenlandse lijstjes.

Duitsland

In Duitsland rapporteren Stepstone en Gehalt.de jaarlijks over salarisontwikkeling, op grond van 600.000 genoteerde brutosalarissen. In de rapportage over 2022 worden de bestbetaalde beroepen weergegeven, maar ook de bestbetalende branches en beroepsgroepen naar mediaan:

Bestbetaalde beroepen:

Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven