Dory Reiling (gepensioneerd rechter) wilde niet iemands goeie secretaresse worden

Delen:

Dory Reiling (68) studeerde van 1972-1978 aan de Universiteit Utrecht en studeerde af op Rechtstheorie, om vervolgens bijna veertig jaar lang rechter te zijn. Hoe kijkt zij terug op haar studententijd?

“Rechten was mijn tweede studie, na geschiedenis. Het was mij er vooral om te doen om een studie af te maken. Anders eindig je – dit waren de jaren ’70 – als vrouw al snel als iemands heel goeie secretaresse, en ik ben niet in de wieg gelegd voor dienstbaar werk. Het recht kreeg mij al snel te pakken, vooral de argumentaties in uitspraken van de Hoge Raad. Mijn slechtste herinnering is aan de vakken waar in die tijd heel slecht onderwijs werd gegeven.

Mijn minst favoriete vak was denk ik staats- en administratief recht; ver voor de komst van de Algemene Wet Bestuursrecht in 1994 was dat geen feest. Ik vond burgerlijk procesrecht heel leuk. Maar mijn favoriete vak was rechtssociologie. Prof. mr. A.A.G. Peters, die ons leerde om kritisch te kijken naar de werking van het recht in de praktijk, was mijn meest inspirerende docent.

Terugkijkend zou ik niets aan mijn curriculum veranderd hebben. Ik kon met civiel effect afstuderen, dus mr. in de rechten worden, met rechtstheorie als hoofdvak. Ik weet niet of dat nu nog zou kunnen. De kritische blik die ik van Toon Peters mee kreeg maakte het overigens niet gemakkelijk om in de rechtspraak te werken. De rechtssociologie laat ons zien dat het recht niet altijd zo werkt als zou moeten. Heel veel mensen krijgen niet de rechtsbescherming waar ze volgens de wet recht op hebben: te duur, te ingewikkeld, een rechterlijke uitspraak lost hun probleem niet op. Maar als rechter moet je nu eenmaal een zeker vertrouwen hebben in de werking van het recht zoals het is. Daarom ben ik altijd bezig gebleven met manieren om dingen in de rechtspraak beter te doen. Toen de informatietechnologie opkwam in de jaren ’80 ben ik gaan kijken wat je daarmee zou kunnen om rechtspraak, en dan vooral de toegang tot het recht, te verbeteren. Dat is uiteindelijk mijn niche, mijn specialisme geworden, en dat bestond nog niet toen ik studeerde. Daarom is mijn advies aan de studenten van nu om te blijven leren, er zullen nieuwe niches en vakgebieden ontstaan die je nu nog niet kunt zien aankomen. Blijf ook kritisch op wat je doet, en zorg dat je begrijpt hoe informatietechnologie werkt. Tegen de tijd dat je als jurist gaat werken, zal (dat hoop ik tenminste) het juridische werk helemaal digitaal gaan, en dan is het goed dat je begrijpt hoe dat werkt.”

Biografie

Dory Reiling was sinds 1980 via de RAIO-opleiding werkzaam als rechter. Eerst in Alkmaar en sinds 1993 in Amsterdam. Ze was ook raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Den Haag, en werkte voor de Wereldbank als ‘senior judicial reform specialist’. Ze promoveerde in 2009 aan de VU. In 2018 ging ze met pensioen. Ze is kort geleden gestopt met haar weblog voor mr-online. Nu blogt ze op haar eigen Technology for Justice-blog. Ze adviseert als onafhankelijk expert in Rechtspraak en Informatietechnologie over de hele wereld rechtspraakorganisaties en doceert aan universiteiten en rechtersopleidingen.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven