Drie voordelen van een dubbele specialisatie

Delen:

Momenteel zit ik in de afrondende fase van mijn master Nederlands Recht met als specialisaties Privaatrecht en Strafrecht. Ik moet nog één vak en twee scripties afronden en dan mag ik mezelf meester in de rechten noemen. In deze blog drie van de voordelen van het doen van twee specialisaties zoals ik dit heb ervaren.

Bredere oriëntatie op de arbeidsmarkt

Niet onbelangrijk is natuurlijk het feit dat je naar meer beroepen kunt kijken als je breder gespecialiseerd bent. Ikzelf heb altijd een zwak gehad voor zowel het aansprakelijkheidsrecht als het strafrecht. Nu weet ik niet wat de toekomst mij zal brengen op het gebied van werk, maar ik wilde geen van beide rechtsgebieden bij voorbaat naar de achtergrond verdringen. Combinatiewerkzaamheden in de praktijk zouden perfect zijn. Mede daarom heb ik ook besloten beide specialisaties te volgen. Dit is dan ook vooral een mentaal voordeel, aangezien ik bang was dat ik later spijt zou krijgen als ik de dubbele specialisatie niet zou doen.

Meer kennis

Dat je meer kennis over het recht hebt bij het volgen van twee specialisaties is natuurlijk evident. Toch vind ik dit wel mooi om te ervaren. Ik werk zelf parttime bij een juridisch adviesbureau en ik merk dat ik redelijk snel kan schakelen tussen vragen die strafrechtelijk en privaatrechtelijk georiënteerd zijn. Ik hoef meestal niet lang na te denken omdat ik bekend ben met beide rechtsgebieden. Ergens haal ik daar wel voldoening uit.

Extra tijd om jezelf te ontwikkelen

Door het doen van twee specialisaties heb ik mezelf de kans te geven om langer na te denken over wat ik precies wil, juist omdat ik nog vrij jong ben. De advocatuur trekt mij heel erg, maar op voorhand durf ik weinig beroepen echt uit te sluiten. Belangrijk is dat het beroep me bevalt. Aangezien ik de twee specialisaties over twee jaar heb uitgesmeerd, heb ik mezelf een extra jaar de tijd gegeven om goed over zulke zaken na te denken. Ik ga binnenkort sowieso nog stage lopen en daar kijk ik in ieder geval erg naar uit.

Zoals je kunt lezen zijn er zeker voordelen verbonden aan het doen van een dubbele specialisatie. Mocht je twijfelen tussen twee specialisaties, dan raad ik je aan om beide specialisaties te overwegen. Buiten het feit dat het ongetwijfeld meer kansen zal scheppen op de arbeidsmarkt, is het voor je persoonlijke ontwikkeling zeker niet verkeerd!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven