E-assessments: oefening baart kunst

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ik daag je uit. Welk cijfer volgt op de plaats van de puntjes?

15 – 8 – 8 – 15 –   ….

Waar zijn we mee bezig? Zitten we samen op de bank naar de nationale IQ-test te kijken? Nee, welkom in het leven van een werkzoekende. Tal van bedrijven, waaronder ook veel advocatenkantoren, de Rechtspraak en het OM, maken tijdens sollicitatieprocedures gebruik van zogenaamde ‘e-assessments’. Ik heb sterk mijn twijfels bij deze manier van selecteren.

Het is natuurlijk wel een makkelijke manier. Je koopt als bedrijf een dergelijke test en je kandidaten kunnen deze thuis achter de computer maken. Als we de makers van de testen mogen geloven, toont de uitslag de capaciteiten van de kandidaat en dat is natuurlijk precies wat je als bedrijf wil weten.

Maar waar mensen onder druk moeten presteren en er alles voor over hebben om dit zo goed mogelijk te doen, ruiken anderen geld en ontwikkelen een verdienmodel. Kijk naar de enorme hoeveelheden eindexamentrainingen die er worden aangeboden of de cursussen die je garanderen je autotheorie in één keer te halen. Wie wil dat nou niet?! Zo zijn er ook een groot aantal bureaus die zich hebben gespecialiseerd in trainingen voor e-assessments. Ik mocht, als bijna afgestudeerde, deelnemen aan een introductiebijeenkomst.

We gingen van start met een korte test, zodat we ons startersniveau konden vaststellen. Vervolgens gingen we de opgaven bespreken en kregen we uitleg hoe je het best de vragen kon aanpakken. Aan het einde van de bijeenkomst deden we opnieuw een test, zodat we konden zien of de training had geholpen. En…? Had het geholpen?

Mijn score was met maar liefst 30% verbeterd! Dat bleek helemaal niet uitzonderlijk te zijn. Sommige mensen boekten zelfs een verbetering van 45%. Dan kun je je natuurlijk afvragen hoe hoog, of beter gezegd hoe laag, hun startersniveau was, maar dit waren dus de resultaten van slechts een uurtje training. Moet je nagaan hoe goed je bent voorbereid als je een cursus van een hele dag hebt gevolgd!

Dit lijkt mij niet helemaal de bedoeling van de bedrijven die e-assessments kopen. Er ontstaat wellicht een goed beeld naar wat de maximale capaciteiten zijn van de getrainde kandidaat, maar het is nogal scheef om de resultaten van geoefende kandidaten te vergelijken met ongeoefende kandidaten.  Dus advocatenkantoren, overheidsinstanties en alle andere bedrijven: besef jullie dat sommige kandidaten beter scoren dan andere, maar dat dit niet per definitie iets zegt over hun capaciteiten! Misschien wel over hun portemonnee, want een cursus kost al snel een paar honderd euro.

En het antwoord op de vraag? Dat was 29.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl