Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten als jurist: hoe doe je dit?

Als je een bedrijf runt in de juridische wereld, is het verstandig om je goed te verzekeren tegen bepaalde (financiële) risico’s met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel vind je informatie over deze verzekering en over hoe je deze afsluit

Delen:

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzeker je materiële, letsel- en gevolgschade veroorzaakt door jezelf of één van je werknemers. Zowel schade aan spullen van anderen als letselschade aan personen valt in de meeste gevallen binnen de dekking van deze verzekering.

Veel ondernemers in de zakelijke dienstverlening denken dat hun niets kan overkomen. Je werkt immers vaak alleen met een laptop. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een klant over de oplaadkabel van je laptop struikelt, ongelukkig valt en wat breekt waardoor de persoon een paar weken niet kan werken. Voor de financiële gevolgen van aansprakelijkheid bij dergelijke schade kun je in veel gevallen aankloppen bij je verzekeraar.

Hoe sluit je deze verzekering af?

Om te beginnen ga je na welke wensen je hebt voor de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zoals het verzekerde bedrag, de hoogte van het eigen risico en of je het risico van schade aan spullen waaraan je werkt mee wil verzekeren. Bekijk op basis hiervan of de polisvoorwaarden van de verzekering die je op het oog hebt, hierbij aansluiten.

Bij sommige verzekeraars kun je direct online de verzekering afsluiten. Je berekent premie en vult alle benodigde gegevens in. Na het controleren van de gegevens kun je de verzekering definitief afsluiten. Heb je vragen over de verzekering of het afsluiten? Dan kan je bij sommige verzekeraars ook direct even bellen.

Andere relevante verzekeringen

Binnen de juridische wereld zijn ook andere zakelijke verzekeringen relevant voor een stabiele bedrijfsvoering. Een van die verzekeringen is bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze is zelfs verplicht voor advocaten en biedt dekking bij schade door beroepsmatige fouten, zoals het uitbrengen van incorrect advies. Voor juristen is de verzekering niet verplicht, al eisen sommige opdrachtgevers deze wel.

Andere relevante verzekeringen zijn bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en een verzuimverzekering als je medewerkers in dienst hebt. Of het afsluiten van deze verzekeringen in jouw situatie verstandig is, ligt aan het risico dat je wilt afdekken. Lees hier meer informatie over het regelen van bedrijfsverzekeringen voor het MKB.

Stabiele bedrijfsvoering als jurist

Met de juiste verzekeringen die aansluiten bij de bedrijfsrisico’s van jouw onderneming, kun je een stabiele bedrijfsvoering bevorderen. Zo draag je niet zelf de financiële risico’s, maar liggen deze bij je zakelijke verzekeraar.

Lees verder: De 3 meest voorkomende conflicten bij ondernemers – Mr. Online

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven