Een op de drie registratieplichtigen heeft UBO nog niet geregistreerd

Het aantal juridische entiteiten waarvan de ultimate beneficial owners in het UBO-register zijn geregistreerd is fors toegenomen. Maar ook als de aanvragen die nog op de stapel liggen zijn verwerkt, heeft nog ongeveer een derde van de registratieplichtige entiteiten geen UBO opgegeven.

Delen:

to-register-g4c7033dd9_1280 Pixabay-831c6d6b
foto: Pixabay

Per 1 oktober had bijna 1,2 miljoen van de bedrijven en instellingen die verplicht zijn zich in te schrijven in het UBO-register dat gedaan. Dat blijkt uit een brief van minister Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Met de werkvoorraad die de Kamer van Koophandel nog heeft liggen, komt het registratiepercentage op 67,5 procent. Bijna een derde van de UBO-plichtigen moet zich dus nog registreren.

Misbruik tegengaan

In het UBO-register, dat na flink wat vertraging op 27 september 2020 in werking trad, worden van vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen en verenigingen de ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO’s) geregistreerd. Doel hiervan is door transparantie het misbruik van juridische entiteiten tegen te gaan en financieel-economische criminaliteit te voorkomen en te bestrijden.

Laatste waarschuwing

Organisaties kregen anderhalf jaar de tijd om zich te registreren; deadline was 27 maart 2022. Wie zijn vermelding in het register nog niet op orde heeft, krijgt een laatste waarschuwing van het ministerie Financiën en een kans om zich alsnog in te schrijven. Wordt hier geen gevolg aan gegeven, dan kunnen bijvoorbeeld boetes worden opgelegd. Volgens de brief van Kaag zijn tot 1 oktober bijna 4400 UBO-plichtigen aangeschreven. Daarvan heeft ongeveer de helft alsnog opgave gedaan. Op de rest gaat het Bureau Economische Handhaving risicogericht handhaven.

Cliënten zonder UBO

Dienstverleners als notarissen en advocaten moeten als ‘poortwachter’ van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) controleren of nieuwe cliënten UBO-geregistreerd zijn. Ze mogen geen nieuwe zakelijke relatie aangaan met cliënten waarvan de UBO-registratie ontbreekt. Vanwege de langere verwerkingstijden van de UBO-registratie is in april een tijdelijke regeling aangekondigd. Daardoor mogen wel zaken worden gedaan met cliënten die kunnen aantonen dat ze opgave hebben gedaan voor de registratie als UBO. Deze regeling is verlengd tot 1 januari 2023.

UBO-register trusts

Sinds 1 november zijn ook trusts en soortgelijke juridische constructies verplicht om hun UBO’s te registreren. Hiervoor is het UBO-register trusts opgericht, dat zal functioneren naast het bestaande UBO-register.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven