Laatste waarschuwing voor niet-geregistreerde UBO-plichtigen

Het ministerie van Financiën zal UBO-plichtigen die zich nog niet hebben geregistreerd een laatste waarschuwing geven voordat een sanctie wordt opgelegd. Als eerste zal daarbij worden gekeken naar organisaties waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn.

Delen:

Depositphotos_108032232_S-registreren-a0b3b5dd
foto: Depositphotos

Zo’n veertig procent van de rond de anderhalf miljoen bedrijven en instellingen die verplicht zijn zich in te schrijven in het UBO-register heeft dat nog niet gedaan, blijkt uit een brief van minister Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Organisaties kregen daar anderhalf jaar de tijd voor; deadline was 27 maart 2022. Op die datum hadden bijna 675.000 registratieplichtigen zich ingeschreven. Samen met de werkvoorraad die de Kamer van Koophandel nog heeft liggen komt het registratiepercentage op 59 procent.

In het UBO-register, dat na flink wat vertraging op 27 september 2020 in werking trad, worden van vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen en verenigingen de ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO’s) geregistreerd.

Rusland

Financiën wil niet wachten met handhaving op inschrijving in dit register, mede gezien de sancties tegen Rusland, aldus minister Kaag. “Het register zorgt voor transparantie over de uiteindelijke belanghebbenden achter juridische entiteiten. Dit helpt voorkomen dat criminelen juridische entiteiten kunnen gebruiken om buiten het zicht van autoriteiten en maatschappelijke organisaties te blijven.”

Sancties

Organisaties die hun vermelding in het register nog niet op orde hebben, krijgen een laatste waarschuwing van Financiën en een kans om zich alsnog in te schrijven. Gezien de beschikbare capaciteit zal voorrang worden gegeven aan handhaving op die juridische entiteiten waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn, aldus de minister. Op andere organisaties zal steekproefsgewijs worden gehandhaafd.

Er kunnen verschillende sancties worden opgelegd, waaronder een bestuurlijke boete, een last onder dwangsom en in uitzonderlijke gevallen een gevangenisstraf.

Notarissen en advocaten

Dat de registratie van zoveel UBO-plichtigen nog niet rond is, is lastig voor dienstverleners als  notarissen en notarissen (Suzanne Hendrickx en Bas Martens schreven er onlangs al over in de rubriek Snelrecht). Zij moeten namelijk als ‘poortwachter’ van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), controleren of nieuwe cliënten UBO-geregistreerd zijn. Zonder dat bewijs kan formeel geen zakelijke relatie worden aangegaan, maar omdat de Kamer van Koophandel achterloopt met de registraties mag tot 1 september worden volstaan met het bewijs dat registratie wel heeft plaatsgevonden maar nog niet is verwerkt (dus met de bevestigingsmail van de Kamer van Koophandel).

Uit de brief van de minister blijkt dat tot en met februari in totaal 465.267 uittreksels uit het UBO-register zijn opgevraagd. Dit is exclusief de raadplegingen door bevoegde autoriteiten, die op andere wijze het UBO-register kunnen benaderen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven