Partnerbijdrage van

Jesse de Jager over lunchen tussen de palmbomen

Ik was al redelijk bekend met Curaçao aangezien ik in 2019 een semester aan de University of Curaçao heb gestudeerd. Ik ben toen stapelverliefd geworden op het eiland en het is altijd aan me blijven trekken om terug te gaan.

Delen:

Een stage op Curacao. Dat is leuk! Hoe ben je daar gekomen?
Ik was al redelijk bekend met Curaçao aangezien ik in 2019 een semester aan de University of Curaçao heb gestudeerd. Ik ben toen stapelverliefd geworden op het eiland en het is altijd aan me blijven trekken om terug te gaan. De taal, de architectuur en de geschiedenis zijn fascinerend maar bovenal de gezelligheid en de natuur maken het voor mij een heus aards paradijs. Vandaar dat ik ook lid ben geworden van de Dutch Caribbean Association Rotterdam (DCA), een Caribisch georiënteerde studentenvereniging met veel verbinding met Curaçao. Ik kan het iedere student met een interesse in het Caribisch gebied aanraden om eens een kijkje te komen nemen bij een van onze evenementen. Een stage bij VANEPS was bij uitstek de gelegenheid om mijn interesse in het recht te combineren met mijn interesse in het eiland.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Het eiland heeft natuurlijk al mijn verwachtingen overtroffen. Verder verwachtte ik dat de werkzaamheden voornamelijk zouden bestaan uit het schrijven van memo’s, het doen van jurisprudentieonderzoek en het bijwonen van zittingen. Helaas valt mijn stage grotendeels samen met het zomerreces van het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, waardoor er minder zittingen zijn.

Is werken op Curaçao heel anders dan in Nederland, voor zover je kunt beoordelen?
Ik vind het soms even puzzelen met het vinden van de toepasselijke wetgeving. Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 is Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk. Deze staatkundige hervorming heeft veel juridische implicaties die een interessant speelveld creëren.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was er bijvoorbeeld een assessment?
Ik heb ruim van tevoren gesolliciteerd, ongeveer een jaar van tevoren. Zo kon ik ruim op tijd de stagevergunning regelen, huisvesting zoeken, de tickets boeken en nog een beetje sparen. Na mijn sollicitatie via de e-mail, met CV, cijferlijst en motivatiebrief, werd ik uitgenodigd voor een online kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek werd mij de vraag gesteld of ik een relevant en actueel arrest kon bespreken. Helaas schoot mij op het moment alleen een strafrechtelijk arrest uit 1984 (Bijlmer noodweer) te binnen. VANEPS is niet actief binnen het strafrecht, niet heel relevant dus, evenmin actueel. Gelukkig sloeg mijn enthousiasme over het arrest aan en konden we het bespreken. Kort na het kennismakingsgesprek kreeg ik bericht dat ik was aangenomen voor de stage. Er was geen assessment.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
De lunchpauzes van twaalf uur tot half twee waren altijd onvergetelijk. Een wandeling langs de kleurrijke gebouwen in de buurt, een uitgebreide lunch tussen de palmbomen op het strand of even een siësta, daar kan ik wel aan wennen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Non, je ne regrette rien.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Op mijn tweede dag had ik na het afronden van een document Word gesloten. Ik haalde wat limonade en liep terug naar mijn computer. Toen ik het document wilde versturen zag ik dat er een paar alinea’s misten. De AutoSave functie stond niet aan en het werk van de laatste drie uur was niet opgeslagen.

Gelukkig was dit slechts de springplank voor de reddingsactie. Een tip van een barmhartige collega en een beetje onderzoekswerk leidden mij naar de AutoRecover functie. Hiermee kon ik gelukkig het document weer herstellen en opsturen. Grootse successen heb ik niet gehad, maar het herstellen van het document voelde in ieder geval wel als een opluchting.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
De stage heeft mij de bevestiging gegeven dat ik door wil gaan op de ingeslagen weg.

Delen:

VanEps Kunneman VanDoorne (EKVD) heet tegenwoordig – sinds 31 maart 2022 – VANEPS. VANEPS  is het toonaangevende Nederlands-Caribisch advocatenkantoor, met vestigingen in Curaçao, Aruba,…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven