Else Loes Pasma over de actie Stand Firm en de Russische inval in Oekraïne

Mr. van de week is Else Loes Pasma, managing partner van Wijn & Stael. Vanuit dat kantoor ontstond de actie Stand Firm: een oproep aan de advocatuur om te stoppen met het behartigen van belangen van degenen die (indirect) de oorlog tegen Oekraïne faciliteren.

Delen:

Else Loes Pasma over de actie Stand Firm en de inval in Oekraïne - Mr. online
Else Loes Pasma (foto: Wijn & Stael)

Wat was uw eerste reactie, toen u op donderdag 24 februari hoorde over de Russische inval in Oekraïne?
Ik was geschokt, ontzet dat Poetin toch deze grens is overgegaan. Die dag heb ik als gepland een podcast over ongewenst gedrag op de werkvloer opgenomen, maar dat voelde eigenlijk niet goed. Hoewel dat ook een urgent thema is. Ik wilde iets doen, maar wat?

U wist machteloosheid om te zetten in een concreet idee: Stand Firm. Hoe heeft u dat aangepakt?
Het actieplan was de top 50 advocatuur te benaderen, wij kennen de meeste kantoren goed. We zijn gaan bellen, mailen en daarna hebben we maandagavond alle managing partners van die kantoren aangeschreven. Onze partners en medewerkers hebben hun contacten bij andere kantoren daarvoor ook ingezet. Daarna druppelden de reacties elk uur binnen. We hadden bepaald dat we met minimum van tien deze actie publiek zouden maken. Het werden twintig kantoren die ruim 1300 advocaten vertegenwoordigen.

Is het de bedoeling dat meer kantoren uit de top-vijftig zich aansluiten, of zelfs alle advocaten in Nederland?
Zeker, maar ook juist buiten de top 50. We roepen alle advocaten op om dit statement te maken: wij zullen de oorlog in Oekraïne op geen enkele wijze, direct of indirect, faciliteren. #Standfirm

Heeft uw kantoor zelf ook Russische cliënten? Hoe heeft u hen verteld geen diensten meer te verlenen?
Wij doen als collectief geen uitspraken over individuele kantoren. Elk kantoor dat dit statement maakt handelt daar naar. Bij twijfel steken we niet over.

Advocaten staan in principe iedere cliënt bij die daar om vraagt. Ook al is het een boef, door voor hem op te treden praat de advocaat diens handelingen niet goed. Toch is hier een lijn getrokken. Waarom?
Een verdachte verantwoordt zich tegenover een overheid en heeft altijd recht op een zorgvuldig proces en een goede advocaat. Dat staat niet ter discussie. Hier gaat het om iets heel anders. Wil je en kun je in gemoede dit belang of deze zaak behartigen? Die afweging verandert in de context van de ernstige bedreiging van de vrijheid, democratie en rechtsstaat in Nederland en Europa.

Wat wilt u met deze actie uiteindelijk bereiken? Wanneer is uw actie geslaagd?
Nederland heeft een belangrijke rol in de internationale handel en veel Russische geldstromen en fiscale structuren lopen door of via ons land. Juist nu zullen zakelijke dienstverleners opdrachten ontvangen om belangen van het Russische regime en de entourage van Poetin veilig te stellen. Alles dat dat blokkeert of bemoeilijk heeft effect. We proberen de loop van de rivier met deze steen te verleggen. Daarmee steunen we bovendien de Oekraïne.

Als u het voor het zeggen had…
Dan is dit het begin van een nieuw tijdperk, waarin we vaker in gezamenlijkheid en met urgentie tot actie komen om grote maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en op te lossen.

Wat is niet over u bekend dat wel interessant is?
Ik heb Engels en Amerikanistiek gestudeerd. Mijn afstudeerscriptie ging over de impact van de Sacco en Vanzetti-zaak in de jaren ’20 op het werk van schrijver John Dos Passos. Twee Italiaanse immigranten werden onterecht van een moord beschuldigd. Over de hele wereld werd toen massaal gedemonstreerd door schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en advocaten tegen het showproces in de VS tegen deze immigranten en vermeende communisten waarbij zij ter dood waren veroordeeld.

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
Ik haal inspiratie uit muziek, film, boeken, reizen naar andere culturen en uit mijn gezin.

Welk boek las u het laatst?
The Shadow King van Maaza Mengiste.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Ik heb geen bucketlist. Als mijn leven nog kort zou zijn, zou ik die ook niet hebben. De essentie van leven is persoonlijke verbinding en ontmoeting.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen zitten?
Lastige vraag. Quarantaine klinkt niet aanlokkelijk. De Oekraïnse president Zelenski als alles achter de rug is?

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven