Emanuel van Praag (Kennedy Van der Laan) over fintech

Overstapper van de week is Emanuel van Praag. Van Praag stapt over van HVG Law naar Kennedy Van der Laan. Hij is expert op het gebied van fintech. Naast advocaat is hij hoogleraar Financiële Technologie en Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Hiervoor was ik met plezier werkzaam bij HVG Law. Ik had een aantal overwegingen om over te stappen naar Kennedy Van der Laan. Om te beginnen is dit hét advocatenkantoor voor alles wat met de combinatie van tech en recht te maken heeft. Er is bovendien een zeer ervaren fintech-team met een uitstekende reputatie in de markt. Daarnaast spreken het informele karakter, de focus op ondernemerschap en de maatschappelijke focus me erg aan.

U bent ook nog hoogleraar. Hoe kunt u dit allemaal combineren, qua tijd, maar ook qua overschakelen van kantoor naar wetenschap?
Ik heb ook nog eens twee jonge dochters, dus er blijft weinig ruimte over in de agenda. Dat is een vrijwillige keuze en ik vind het heerlijk, maar het vraagt wel wat van het thuisfront. Waar het gaat om het overschakelen tussen wetenschap en praktijk: ik noem het eerder kruisbestuiving. Mijn academische werk is bijzonder nuttig in de praktijk en vice versa. Zo schrijf ik wetenschappelijke artikelen op basis van ervaringen in mijn rechtspraktijk en komt mijn wetenschappelijke onderzoek terug in mijn advisering aan klanten.

Heeft u het leukste rechtsgebied dat er bestaat?
Zoals ik het dit jaar tijdens mijn openingscollege tegen studenten van de Erasmus Universiteit al zei: dit is zonder meer de allerleukste specialisatie. De combinatie van publiek- en privaatrecht, van Europees en internationaal recht en de complexiteit en ongrijpbaarheid van de financiële sector: het maakt dit rechtsgebied spannend en altijd intellectueel uitdagend.

Wat is het meest opmerkelijke dat u in uw loopbaan meegemaakt heeft?
Als jonge advocaat heb ik eens meegemaakt dat de advocaat van de wederpartij belde met het bericht dat er een bommelding was in de trein waarin hij zat, op weg naar de zitting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een klein moment dacht dat het een ongebruikelijke procestactiek was om een jonge advocaat als ik in de war te brengen. Uiteindelijk bleek het waar te zijn, maar gelukkig loos alarm.

Welk beroep had u uitgeoefend als u niet voor de advocatuur en wetenschap gekozen had?
Zonder twijfel accountant – ik ben dol op cijfers.

 

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven