Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Dank je! Dentons heeft een uitgesproken focus op het snijvlak van vastgoed en energie, en zet hier volle bak op in. Ons energy kernteam in Amsterdam werkt nauw samen met heel veel collega’s van over de hele wereld die vanuit verschillende expertises en rechtsgebieden energie als speerpunt hebben. Grote energieprojecten bestrijken vaak per definitie meerdere jurisdicties en ik geloof sterk in een grens- en praktijkgroep-overstijgende aanpak. Het is mooi om te zien hoe er in een wereldwijd opererend kantoor vanzelfsprekend op deze manier wordt gewerkt. In de loop van mijn carrière hoop ik ook te kunnen gaan werken aan duurzame energieprojecten in groeimarkten zoals in Sub-Sahara Afrika. Wat dat betreft biedt Dentons op termijn veel kansen. Voorlopig richt ik me vooral op de Europese markt. Ik kan hier nu binnen ons team heel veel leren en er is veel ruimte voor initiatief.
Hoe zag uw eerste werkdag eruit? Was het rustig inkomen of gelijk volop aan de bak?
Dat internationale aspect was op dag één al zichtbaar omdat er een grote delegatie uit Zuid-Afrika op bezoek was. Daarnaast werd ik meteen betrokken bij een groot energy event dat we dit najaar in Amsterdam organiseren met Diederik Samsom als keynote speaker, Property and Power. En tot slot moest ik op mijn eerste werkdag al om toestemming vragen om in het bestuur te gaan van de Jonge Balie Amsterdam – waar iedereen bij Dentons gelukkig helemaal achter staat. Verder is het natuurlijk in de beginperiode voornamelijk collega’s en cliënten leren kennen om zo snel mogelijk volledig mee te kunnen draaien in projecten. Doordat ik midden in de zomer ben begonnen en nog vrij jong ben werd ik in mijn eerste dagen bij de koffiebar nog weleens aangezien voor student-stagiair. Ik hoop toch wel wat langer dan twee maanden hier te blijven!
Uw focus is de energietransitie. Wat maakt deze specialisatie zo interessant?
De energietransitie en daarmee de bescherming van de aarde is een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Of je je er nu dagelijks mee bezig houdt of niet, het gaat ons allemaal aan en zal onze toekomst en die van onze kinderen bepalen.
Het was voor mij helemaal niet vanzelfsprekend dat ik na mijn studie advocaat zou worden. Wel dat ik iets met de energietransitie zou gaan doen. Ik heb verschillende opties overwogen toen ik me oriënteerde op een eerste baan, van consultancy tot politiek assistent voor een energiewoordvoerder. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de advocatuur. Ik kan aan de ene kant genieten van een due diligence project waarin je heel nauwkeurig alle risico’s in kaart brengt en voor je cliënt een ‘gids door de jungle van het recht bent’, zoals ze dat tijdens de Beroepsopleiding Advocatuur wel eens noemen. Tegelijkertijd kun je je onderscheiden door breed geïnteresseerd te zijn met een hoge sensitiviteit voor zakelijke, economische en politieke verhoudingen – geen verkokerde advocaat maar iemand die echt mee kan denken over de business van de cliënt en die zich ook heeft verdiept in de technische kant van een project. In energiecontracten zijn details erg belangrijk, zoals het punt waar het risico voor het transport van waterstof overgaat. In zo’n geval is het handig als je weet waar het over gaat. Doordat ik vroeg in mijn carrière deze focus heb gekozen heb ik al veel specifieke kennis kunnen opbouwen, maar gelukkig is er nog steeds zo veel nieuws te leren!
Daarnaast is het energierecht nog volop in ontwikkeling. Het is als jurist dus heel interessant en uitdagend om je cliënten zo goed mogelijk te adviseren over huidige en verwachte wet- en regelgeving, waarbij de maatschappelijke context waarin ze opereren ook een steeds belangrijkere rol gaat spelen.
Welke bijdrage denkt u op het gebied van energietransitie te kunnen leveren?
Idealisme en pragmatisme komen hier mooi samen. Om als Nederland de klimaatdoelen te kunnen behalen is het essentieel dat grote energieprojecten gerealiseerd worden. De energietransitie kunnen we niet alleen met publiek geld financieren, dus privaat geld levert hierbij een bijdrage aan het publieke doel van de energietransitie. Een van de rollen van een advocaat in dit proces is om de samenwerking tussen private partijen en de overheid soepel te laten verlopen. Om naast je cliënten te staan en ze te behoeden voor juridische valkuilen maar ook om te helpen een tender voor een energieproject te winnen of het project daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Van netcongestie tot batterijopslag of verduurzaming van vastgoed, vervoer of laadinfrastructuur, het komt allemaal aan bod in ons dagelijks werk.
Investeerders en projectontwikkelaars zijn op zoek naar zo veel mogelijk zekerheid. Het ontwikkelen van een offshorewindpark gaat al snel over miljarden. Energieprojecten worden sowieso steeds groter, complexer en duurder, waardoor het steeds logischer wordt om samen te werken in joint ventures. Dentons kan hierbij adviseren over alles wat je hierbij tegen kan komen, van de oprichting van de joint venture tot de banking aspecten of een M&A traject, hiermee kunnen we echt het verschil maken.
Wat is uw meest ludieke tip voor al onze lezers om energie te besparen en waarom?
Ludieke tips genoeg, maar ik denk eigenlijk meteen aan eentje die nog vrij onderbelicht is en waar we als juristen allemaal makkelijk iets aan zouden kunnen doen: cloudopslag. De hoeveelheid energie die verspild wordt aan het koel houden van datacenters om miljoenen e-mails en vakantiefoto’s van twintig jaar geleden te bewaren is bizar. Ik zou dus zeggen – wees wat kritischer op je datagebruik!