Erik Duinkerke (De Kempenaer Advocaten): helderheid en goede argumentatie

Een kijkje in het leven van een advocaat: Erik Duinkerke. Erik wilde piloot of binnenhuisarchitect worden, maar werd op de middelbare school gegrepen door het recht. Hij houdt van debat en duidelijkheid. Dat komt hem goed van pas in zijn ondernemingsrechtpraktijk. Zijn insteek is juridische geschillen voorkomen, maar waar nodig schuwt hij procedures bij de rechter niet.

Delen:

Erik Duinkerke houdt van het debat en hij houdt van duidelijkheid. “Ik laat me niet voor een karretje spannen om standpunten te verdedigen die onjuist zijn. Zaken die als een paal boven water staan, kun je niet veranderen, maar ik zal wel de ruimte benutten die er is.” Als advocaat ondernemingsrecht houdt hij zich met name bezig met geschillen tussen bedrijven onderling, binnen een bedrijf of tussen bedrijven en particulieren. “Veel geschillen zijn niet gebaat bij een procedure bij de rechtbank, maar kun je het beste in onderling overleg oplossen. Daar zijn de belangen van je cliënten ook bijna altijd beter mee gediend.” Het bereiken van een minnelijke oplossing heeft dus de voorkeur. Daar zet hij zich ook voor in, maar daar waar nodig schuwt hij procedures bij de rechter niet.

Van techniek naar het recht

Vroeger wilde Erik piloot of binnenhuisarchitect worden. “Maar ik was kleurenblind en het ontbrak aan technische vaardigheden. Ik heb daarom niet voor een technische opleiding gekozen, maar techniek boeit me nog steeds.” Op een open dag aan het einde van de middelbare school werd hij gegrepen door het recht. “Ik was er goed in en haalde er voldoening uit.”

‘Ik heb veel gehad aan de discussies over de werking van verschillende rechtsstelsels binnen Europa.’

Zijn specialisatie in het ondernemingsrecht vindt zijn oorsprong in het buitenland. “Ik heb een periode in Zweden gewoond en heb daar vakken gevolgd op het gebied van het internationale ondernemingsrecht. Ik kwam in Zweden terecht omdat ik naar een plek wilde waar ik nog nooit was geweest. Zuid-Europa was bekend terrein dus werd het het noorden.”
Uiteraard ging hij ook daar het debat niet uit de weg. “Ik heb veel gehad aan de discussies over de werking van verschillende rechtsstelsels binnen Europa. Je gaat begrijpen waar de verschillen vandaan komen en waarom het in Nederland geregeld is zoals het geregeld is. De kennis die ik daar opdeed, beklijfde daarom snel en dat maakt je enthousiast om er meer over te leren.”

Taal en verdieping

Taal is een van Eriks sterke kanten. Hij houdt van helderheid en een goede argumentatie. “Maar je moet niet te langdradig worden en zorgen dat je bij de inhoud blijft. Elk woord kan juridische consequenties hebben.” Hij werkt graag gericht en compact, maar gaat complexe zaken niet uit de weg. “Als de zaak aanleiding biedt en de ruimte geeft om een onderwerp wat dieper uit te zoeken, is dat erg dankbaar om te doen. Het is geweldig om een zaak te winnen waarvan je tevoren dacht: dit wordt lastig.”

Duurzame relaties

Hij werkt bij De Kempenaer als senior-advocaat en voelt zich als een vis in het water. “De sfeer is ongedwongen. Iedereen kan altijd bij collega’s binnenstappen.” Wat hem ook goed bevalt is het streven naar een duurzame relaties met zijn cliënten: “We zijn geen doorsnee advocatenkantoor, winstmaximalisatie staat niet bovenaan. Wel creëren we reële verwachtingen bij cliënten ten aanzien van de kosten. Het is belangrijk om de kosten van je dienstverlening zo goed mogelijk in te schatten en rekening te houden met mogelijke complicaties.”

Sleutelen in vrije tijd

Hoewel hij een carrière in de techniek niet meer ambieert, deinst hij er niet voor terug op technisch gebied de handen uit de mouwen te steken. “Ik sleutel graag aan auto’s. Met vrienden die wel een technische achtergrond hebben, is er altijd iemand beschikbaar om advies te geven of te helpen.” Ook werkt hij graag in de tuin.

Betrokkenheid vanaf het begin

Vanuit diezelfde technische achtergrond is hij zeer geïnteresseerd in innovaties. Hij helpt als advocaat start-ups bij het opzetten van hun bedrijf. “Ik adviseer over de vorm van het bedrijf, bijvoorbeeld met het oog op de beperking van persoonlijke aansprakelijkheid of het aantrekken van potentiële financiers of investeerders. Als je vanaf het begin betrokken bent en bij de groei van het bedrijf betrokken blijft, kun je makkelijker inspelen op de behoeften van de cliënt en kun je het ontstaan van een juridisch geschil makkelijker voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.”

Deze insteek past bij de visie van het kantoor dat zich profileert als een club die betrokken is bij cultuur en samenleving. “We willen bestendige relaties opbouwen met onze cliënten vanaf het begin en ons verdiepen in hun organisatie om een zo goed mogelijke samenwerking tot stand te brengen.”

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven