ESSAYWEDSTRIJD OVER OVERBODIGE FORMALITEITEN

Delen:

Opnieuw organiseert de rechtbank Gelderland een essaywedstrijd voor studenten. Deze keer is het thema ‘rechtspraak zonder obstakels’. Vorig jaar deden dertig studenten mee aan de competitie.

De rechtspraak kent veel formele regels en andere drempels. Even navraag doen bij een rechter lukt niet, want die krijg je niet zomaar te zien en te spreken. Studenten kunnen in hun essay, in maximaal tweeduizend woorden, aangeven wat binnen de rechtspraak nuttig is, wat overbodig is en of/hoe het anders moet.

Een interne commissie beoordeelt alle inzendingen. Een jury kiest vervolgens uit een shortlist de winnaar. Essays die vóór 26 augustus 2019 bij de rechtbank binnen zijn (naar communicatie.rb-gel@rechtspraak.nl), worden in de wedstrijd meegenomen.

Alle essays die in de shortlist komen, worden voorgelegd aan de jury. Deze selecteert de drie beste essays. Deze studenten winnen een stagedag naar keuze bij de rechtbank Gelderland, zoals een dag meelopen met de president, op huiszoeking met de rechter-commissaris of een meeloopstage bij een afdeling naar keuze. De auteur van de beste inzending wordt beloond met een geldbedrag van 750 euro, een bedrag dat Stichting Legal Valley ter beschikking stelt. Daarbij maakt de winnaar kans op een publicatie op Rechtspraak.nl en andere vaksites.

De jury bestaat uit Ashley Terlouw, hoogleraar rechtssociologie aan de Radboud Universiteit, Inge Wessels, voorzitter van de afdeling Bedrijfskunde en Rechten van de HAN, Rémy van Leest, rechterlijk lid gerechtsbestuur rechtbank Gelderland en Henk van Gelder, onderzoeksjournalist De Gelderlander.

Vorig jaar won Sven van der Klauw de essaywedstrijd, met een betoog over in hoeverre de rechter iemand mag zijn van vlees- en bloed, met een eigen mening – of juist niet. Hij pleit voor empathische rechtspraak en laat ook zien hoe compassie als instrument van een rechter voor positieve zichtbaarheid kan zorgen. In 2018 deden dertig studenten mee aan de wedstrijd.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven