Factoring kan advocatenkantoren financiële armslag geven

Delen:

Pieter Dietz de LoosPraktijken die zich bezighouden met gefinancierde rechtsbijstand hebben het moeilijk. Factoring kan een mogelijkheid zijn om weer wat lucht te krijgen op financieel gebied, of om te groeien. Cardec biedt producten aan ter bevordering van een betere praktijkvoering binnen advocatuur en notariaat. “Wij hebben een nieuw product ontwikkeld dat u kan helpen met de financiële kant van uw toevoegingspraktijk: Cardec Factoring.”

Onlangs verscheen het rapport Gevolgen van de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand, gemaakt in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hieruit blijkt dat na de bezuinigingen in 2010 de omzet uit  zaken op basis van gefinancierde rechtsbijstand bij acht van de tien kantoren is gedaald, dat kantoren cliënten hebben geweigerd en hebben moeten bezuinigen. De bezuinigingsmaatregelen die voor 2015 en 2016 zijn aangekondigd zullen ertoe leiden dat het aanbod van sociaal advocaten zal dalen: de helft van hen verwacht niet over twee jaar nog in de sociale advocatuur te werken, dat zal niet meer rendabel zijn.

Veel advocaten oefenen hun beroep uit als roeping. Maar een advocatenkantoor is óók een onderneming. En die onderneming heeft financiële mogelijkheden en zekerheden nodig om te kunnen functioneren. Cardec B.V. – aangesloten bij Balieplus – biedt producten aan ter bevordering van een betere praktijkvoering binnen advocatuur en notariaat. Wij hebben een nieuw product ontwikkeld dat u kan helpen met de financiële kant van uw toevoegingspraktijk: Cardec Factoring.

Vaste regel is dat een advocaat, voor hij zijn werkzaamheden begint, een voorschot van zijn cliënt vraagt. Bij toevoegingen speelt dit niet omdat de advocaat moet wachten totdat de toevoeging is vastgesteld. Dat kan soms lang duren, te lang voor een gezond financieel management van een kantoor. Met Cardec Factoring hoeft u niet meer te wachten op de trage uitbetaling van een toevoeging. Op de mededeling van de Raad voor Rechtsbijstand dat een toevoeging wordt verstrekt, betaalt Cardec Factoring B.V. binnen 24 uur 85% uit over het bedrag dat de resultante is van het aantal punten van de toevoeging vermenigvuldigd met het bedrag in euro per punt, minus de eigen bijdrage en minus een kleine vergoeding voor de werkzaamheden per toevoeging. De resterende 15% wordt uitbetaald na vaststelling door de Raad voor Rechtsbijstand verminderd met het factorloon van 0,05% per dag dat gefactord is, vermeerderd met mogelijke overige vergoedingen van de zijde van de Raad voor Rechtsbijstand en de btw. De omzetbelasting dient pas afgedragen te worden bij de vaststelling.

Hierdoor komt een constante cashflow tegen acceptabele kosten het advocatenkantoor binnen; vooraf als toevoegingen worden toegekend en achteraf als deze worden vastgesteld. De geheimhoudingsverplichting van de advocaat wordt niet geschonden, doordat alleen het toevoegnummer als identificatie met de Raad voor Rechtsbijstand en Cardec Factoring wordt uitgewisseld (naast puntenaantal en dossiernummer dat de advocaat zelf aanhoudt). Als u hier meer over wilt weten vertellen wij u er graag over.

Pieter Dietz de Loos is advocaat en oprichter/directeur van Cardec B.V. (www.cardec.nl)

Cardec logo

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven