Ferdinand Bosvelt is senior advocaat bij Wijn & Stael en gespecialiseerd in herstructurering en insolventierecht. Hij studeerde rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen (2003-2008), deed de Grotius Opleiding insolventierecht (2015, cum laude) en volgde de postdoctorale opleiding tot herstructureringsdeskundige (2020-2021, Universiteit Leiden). Hij werkte tussen 2008 en 2011 als advocaat bij Nysingh en sinds 2011 bij Wijn & Stael.
Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
Tijdens de studie ontwikkel je je als mens nog veel meer dan op een bepaald vakgebied, althans dat geldt denk ik voor mij. Die ontwikkeling ging daarom grotendeels buiten de collegezaal. Ik ben lid geweest van een dispuut en ik heb aan de sociale kant van de studie mooie herinneringen. Ook heb ik veel plezier gehad in de verschillende bestuursfuncties die ik heb mogen doen.
Een mooie herinnering die ik binnen de collegezaal heb is het laatste hoorcollege staatsrecht van professor Tijn Kortmann. Net voor Sinterklaas gaf hij dit college, volledig toegespitst op staatsrecht en de actualiteit, volledig in dichtvorm. Dat was niet een kort gedicht, maar een volledig college dat werd afgesloten met een staand applaus. De mensen die rechten hebben gestudeerd in Nijmegen zullen zich dit ongetwijfeld herinneren. Voor de goede orde, dit was nog voordat gedichten door ChatGPT werden gemaakt.
Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Faillissementsrecht sprak mij enorm aan. Het is een combinatie tussen financieel, juridisch en praktisch. Door inspirerende docenten werd ik enthousiast. Na een verkennende studentstage heb ik besloten die praktijk in te willen.
Wie was voor u een inspiratiebron?
Sander Steneker. Iemand die met veel humor over zijn vak vertelt en goed kan uitleggen wat je uiteindelijk moet weten.
Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Het insolventierecht in Nijmegen was vooral gericht op hoe een faillissement moet worden afgewikkeld. Mijn praktijk is nu veel meer gericht op het redden van bedrijven. Ik had graag gezien dat daar meer aandacht voor was geweest in de masterfase. Ik geef tegenwoordig regelmatig college op de Universiteit Utrecht. Daar is aandacht voor de WHOA. Die is er in Nijmegen nu uiteraard ook. Dat mag wat mij betreft nog ruimer worden opgezet, zodat de insolventiejurist nog beter wordt voorbereid op wat hij daarna ook echt gaat doen.
Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Realiseer je dat je studententijd een keer eindigt. Laat je niet opjagen. Doe voor dat einde wat je allemaal wilt doen. Pak kansen die er zijn ten volle en geniet. Zorg dat je, als je achteraf terugkijkt, spijt hebt van de dingen die je verkeerd hebt gedaan in plaats van van de dingen die je niet hebt gedaan.
Ferdinand Bosvelt was onlangs ook Mr. van de week. Lees het interview hier.