Ferdinand Bosvelt over de verwachte golf aan faillissementen

Mr. van de week is Ferdinand Bosvelt, senior advocaat bij Wijn & Stael en gespecialiseerd in herstructurering en insolventierecht. Op LinkedIn vroeg hij zich af hoeveel faillissementen er nog aankomen, gezien het aantal bedrijfssluitingen van de afgelopen maanden.

Delen:

Ferdinand Bosvelt over de te verwachte golf van faillissementen - Mr. online
Ferdinand Bosvelt (Wijn & Stael)

Het klinkt alsof u zich grote zorgen maakt…
“De zorgen vallen wel mee. Dat ondernemingen failliet gaan is van alle tijden en hoort ook bij een gezonde economie. Een faillissement voorkomt immers dat verlieslatende activiteiten worden voortgezet en biedt ook weer nieuwe kansen. Mijn beeld is dat met name bepaalde sectoren het momenteel zwaar hebben. Na een tijd met wat meer faillissementen komt er ook wel weer een tijd met wat minder faillissementen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lage aantallen faillissementen na de kredietcrisis.”

Als er een faillissementsgolf aankomt, welke sectoren worden dan als eerste getroffen?
“De zonnepanelenbranche heeft het zwaar. Dat hangt samen met de onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling en is dus vrij specifiek. Als ik meer algemeen naar de stand van de economie kijk, dan zie en voorzie ik veel problemen in de retail en horeca. De retail is wellicht het meest zichtbaar, omdat de retailketens die failleren het nieuws vaak halen.”

Wat veroorzaakt juist daar die faillissementen?
“De retail en de horeca zijn in belangrijke mate afhankelijk van consumentenbesteding. In december is dat meestal zo slecht nog niet, maar in januari en februari kan de omzet flink dippen. Een positieve uitzondering hierop is de horeca waar in februari ook carnaval wordt gevierd.”

Denkt u dat de Wet homologatie onderhands akkoord bedrijven in moeilijkheden nog kan redden, en hoe dan?
“Zeker. Deze wet is één van de manieren om een onderneming te redden, maar zeker niet de enige. Het hangt van het bedrijf en de situatie af welke aanpak nodig is. Veel bedrijven hebben ook vooral last van coronaschulden bij de Belastingdienst en terug te betalen NOW. Die zijn ook buiten een WHOA te saneren. De WHOA is niet goedkoop en is daarom voor de kleinere ondernemingen vaak niet haalbaar. Het saneren buiten de WHOA is daarom voor veel kleinere bedrijven wellicht meer zinvol.”

Hebben advocaten tegenwoordig voldoende instrumenten om bedrijven te herstructureren?
“Er is een veelheid aan mogelijkheden. Ik zou niet willen pleiten voor nog een ‘procedure’. Wel denk ik dat belangrijk is dat de wetgever de surseance van betaling verbetert. Herstructureren is echter veel meer dan juristerij. Het gaat bij een geslaagde turnaround vaak niet alleen over de financiële herstructurering. Die financiële problemen worden natuurlijk ergens door veroorzaakt. Wij werken daarom vaak samen met andere disciplines om bijvoorbeeld ook operationeel verbeteringen door te kunnen voeren. Nu de schulden saneren en volgend jaar gewoon weer verlies maken, helpt een ondernemer immers niet verder.”

Gewetensvraag: een faillissement is voor niemand goed, behalve voor de curator. Wat is uw gewetensantwoord?
“Dat ben ik niet met u eens. Een faillissement heeft wel degelijk een functie. Voor de betrokkenen kan het duur zijn. Als een onderneming echter niet levensvatbaar is en ook niet levensvatbaar kan worden gemaakt, dan is een faillissement soms echt de beste optie. Dat iemand dan niet wordt betaald is het gevolg, maar het wordt er niet beter op als de rekeningen eerst nog verder oplopen. De economie heeft ook belang bij een goed functionerend insolventiesysteem.
Ik begrijp wel wat u bedoelt. Curatoren hebben soms een slecht imago. Curatoren hebben nu eenmaal vaak te maken met tegengestelde belangen. Zij moeten beslissingen nemen die een partij niet altijd fijn vindt. Als curator moet je in dat speelveld opereren en dat leidt soms tot frustratie en onbegrip. Een curator heeft daarbij een wettelijke taak en moet de belangen van alle schuldeisers zo goed mogelijk behartigen.
Naar mijn idee hebben we als curatoren een collectieve verantwoordelijkheid om faillissementen netjes af te wikkelen. Een faillissement gaat er immers om dat we volgens de spelregels die er zijn ieder het zijne geven. Als we dat doen, ontstaat er ook meer begrip voor de positie van de curator.”

Als u het voor het zeggen had…
“… dan zou ik zorgen dat alle kinderen kunnen sporten.”

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“Nelson Mandela.”

Welk boek heeft u het laatst gelezen?
Tomorrow’s Lawyers van Richard Susskind. De advocatuur heeft in zijn huidige vorm een uitdaging en we veranderen (te) traag. De meeste kantoren houden zich inmiddels wel met AI bezig. AI gaat ons allemaal raken en ChatGPT is nog maar het begin. Het gaat er denk ik net als bij Darwin niet om wie het sterkste is, maar wie zich het best kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden. AI kunnen we alleen maar omarmen. Dit boek geeft een mooi overzicht van ontwikkelingen. De subtitel is niet voor niets: ‘An Introduction to Your Future’.”

Wat is niet over u bekend wat wel interessant is?
“Ik heb een moestuin en kan daar enorm van genieten en tot rust komen.”

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
“Ik wil heel graag de 10 kilometer onder de 45 minuten lopen.”

Met welke beroemdheid zou u kort in een gevangeniscel willen zitten?
“Björn Kuipers.”

Benieuwd naar de studententijd van Ferdinand Bosvelt? Kijk hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven