Gaan nog meer advocaten en juristen voor zichzelf beginnen?

Delen:

Hausse in de markt voor zelfstandige juridische professionals?

Vanuit het Netwerk van Ondernemende Juristen volgen we al sinds 2012 nauwgezet de markt voor zelfstandige advocaten en juristen. Elk half jaar publiceren we er een rapportje over onder de naam ‘OJ Index’.

Het is natuurlijk geen echte index en elk wetenschappelijke pretentie ontbreekt, maar voor zover wij weten is er niets wat je een beter beeld geeft over de huidige marktomstandigheden. Dat neemt niet weg dat, tenzij je zelf behoort tot onze achterban, je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. De nieuwe ‘all time high’ van de OJ Index dit half jaar is aanleiding om je er toch even over te informeren.

De OJ index staat op dit moment namelijk op 77,3, wat zoveel wil zeggen als: 77,3% van alle zelfstandige advocaten en juristen in onze doelgroep verwacht de komende periode geen extra werk te kunnen innemen. De bezettingsgraad onder ‘independent legal professionals’ is daarmee hoger dan ooit.

Zelfstandig ondernemerschap kende nog nooit zo weinig risico

De meeste juridische professionals zeggen het wegvallen van inkomenszekerheid als de grootste drempel te ervaren bij de overweging om voor zichzelf te beginnen. Die drempel lijkt door de gunstige marktomstandigheden echter te verdwijnen.

Bij de recente meting in het kader van de OJ Index bleek namelijk dat geen van de respondenten langer dan 6 maanden te kampen heeft met onvoldoende werk. Dat maakt dat je vandaag de dag toe kunt met een veel kleiner ‘buffertje’; de spaarpot die je als zelfstandige nodig hebt om tegenvallende inkomsten op te vangen.

De inkomensrisico’s van zelfstandig ondernemerschap als juridische professional zijn op dit moment dus beperkt.

Netwerk, netwerk, netwerk

Op grond van OJ Indexcijfers zou theoretisch gezien elke juridisch professional met voldoende spaargeld om het 6 maanden uit te zingen, nu dus risicoloos voor zichzelf kunnen beginnen. Vandaar de titel van dit stukje. Het zou mij ook niet verbazen als er de komende periode veel nieuwe zelfstandige advocaten en juristen bij komen. Dat komt ook doordat het sentiment over zelfstandig ondernemerschap veranderd is. Schreef ik een paar jaar geleden voor Mr. al eens een stukje over onder de titel ‘Losers van toen, helden van nu’.

Wat je echter niet uit het oog moet verliezen is dat de OJ Index gebaseerd is op de input van leden van ons netwerk. Zij opereren over het algemeen in de bovenkant van de markt. En als dat ook voor jou geldt is er nog iets wat je je moet realiseren: meer dan 70% van de zelfstandige advocaten en juristen haalt z’n werk uit netwerken onder vakgenoten en potentiële opdrachtgevers. Het marktaandeel aandeel van bemiddelingsbureaus in dit marktsegment is dit half jaar teruggelopen naar nog maar een schamele 18,7%. Je kunt er als zelfstandige jurist dus niet van uitgaan dat bureaus het werk vanzelf naar je toe brengen. Je hebt eigen contacten, eigen netwerk nodig.

Kortom

Nu risicoloos voor jezelf beginnen? Ja, als je actief bent in de bovenkant van de markt en je netwerk op orde hebt.

Het hele OJ Index rapportje lees je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven