Gaan robots de rechter vervangen?

Delen:

Gaan robots in de nabije toekomst de rechter vervangen? Technologie gaat de rechtspraak de komende jaren ingrijpend veranderen. Maar kan een robot een onderscheid maken tussen feiten en normen? En is het wenselijk dat machines beslissingen over onze levens nemen? Kom luisteren naar de visie van jurist Ybo Buruma en filosoof Marjolein Lanzing op de robotisering van het recht.

Big data

Robots kunnen nu al grote hoeveelheden juridische data analyseren en op basis daarvan een voorspelling doen over de uitspraak. Advocatenkantoren maken al gebruik van deze technologie. Maar hoe zit het met het uitspreken van een vonnis? Kan een robot daarbij oog hebben voor bijzondere omstandigheden en zoiets als billijkheid?

Een robotrechter kan aan de hand van big data concluderen dat je huidskleur een geldige reden is om je schuldig te bevinden. Dit soort racistische onderbouwingen zijn echter geen juridisch bewijs, maar juist uit de data afgeleide menselijke vooroordelen. Kan een robot daarvan loskomen en naast analyseren ‘hoe het is’ ook oordelen over ‘hoe het zou moeten zijn’?

Invloed van robots

Jurist Ybo Buruma vertelt wat de impact van kunstmatige intelligentie gaat zijn op het vak van de jurist. We moeten ons volgens hem niet laten afschrikken door het feit dat de inzet van KI nieuwe rechtsvragen met zich meebrengt. Wel moet de rechter oog houden voor de invloed van robots op de uitkomst van een vonnis en hiervan afwijken waar nodig.

Filosoof Marjolein Lanzing stelt de vraag wat het betekent voor de autonomie binnen de rechtspraak als robots beslissingen nemen. Is het beter wanneer de mens altijd de laatste zeggenschap heeft? Moeten we kunnen uitleggen waarom een robot een bepaalde beslissing heeft genomen? Blijft de mens de eindverantwoordelijke in de rechtspraak?

Na hun lezingen gaan Ybo Buruma en Marjolein Lanzing met elkaar in gesprek onder leiding van ethicus Marcel Becker.

Gratis

De lezing is op dinsdag 17 september 2019, van 19.30 – 21.00 uur, in Theaterzaal C van Radboud Universiteit. De toegang is gratis voor studenten en scholieren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven