Gaan robots in de nabije toekomst de rechter vervangen?

Delen:

Wil je meer weten over hoe robots de juridische wereld kunnen gaan veranderen? Ga dan op 17 september naar Radboud Reflects, over het thema ‘de robotrechter’. Als student mag je er gratis naartoe.

Gaan robots in de nabije toekomst de rechter vervangen? Robots kunnen nu al grote hoeveelheden juridische data analyseren en op basis daarvan een voorspelling doen over de uitspraak van een zaak. Advocatenkantoren maken al gebruik van deze technologie. Maar hoe zit het met het uitspreken van een vonnis? Kan een robot daarbij oog hebben voor bijzondere omstandigheden en zoiets als billijkheid?

Dit zijn voorbeelden van thema’s die aan bod komen in Radboud Reflects op 17 september. Hoogleraar Algemene rechtswetenschap Ybo Buruma vertelt hoe deze technologieën nieuwe rechtsvragen met zich mee brengen en van invloed zijn op de rol van de jurist. Filosoof Marjolein Lanzing stelt de vraag wat het betekent voor de autonomie binnen de rechtspraak als robots beslissingen nemen. Na hun lezingen gaan Buruma en Lanzing met elkaar in gesprek onder leiding van ethicus Marcel Becker.

Gratis voor studenten

Ben je student, scholieren of Radboud Reflects-abonnee, dan is deelname gratis. Je kunt je inschrijven op deze website van Radboud Reflects.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven