Gedachtenbingo, speel het nu met je team

Met Gedachtenbingo wordt het ook teams heel makkelijk gemaakt om een goed gesprek met elkaar te voeren over onderwerpen die er echt toe doen.

Delen:

Gedachtenbingo - Archie Advisory

Het zijn moeilijke tijden en de verbondenheid met collega’s, team en werkgever loopt snel terug. We worden moe van dit soort riedeltjes, maar er is en er komt geen uniforme oplossing voor deze uitdaging. Er zijn veel initiatieven geopperd om hier wat aan te doen, de één beter dan de ander. Toch zijn er genoeg teams die geen actie hebben ondernomen om als team beter te verbinden. Zonde, want met niets doen wordt de verbondenheid in ieder geval niet verbeterd. Met Gedachtenbingo wordt het ook deze teams héél makkelijk gemaakt om een goed gesprek met elkaar te voeren over onderwerpen die er echt toe doen. Geen geforceerde digitale vrijmibo of inspiratieloos videogesprek, maar een initiatief dat echt iets nieuws brengt en helpt bij de onderlinge verbondenheid in jouw team.

Hoe werkt het?

Het is heel simpel! Download de gedachtenbingokaart en stuur het rond naar je team. Op de gedachtenbingokaart staan verschillenden gedachten waarvan iedereen er altijd wel een paar herkent. Van: “Ik weet niet of dit is wat van mij verwacht wordt” tot “Fijn dat [x] oprecht in mij geïnteresseerd is” en “Ik heb geen zin meer.” Het zijn gedachten die nu waarschijnlijk vaker voorkomen dan in de pre-corona situatie.

Iedereen uit het team turft op de Gedachtenbingokaart voor één of twee weken hoe vaak de gedachten op de kaart bij hem/haar opkomen. Wees eerlijk! Heb je een andere gedachte die vaak terugkomt? Noteer deze dan ook. Plan een videomeeting in met je team om de kaarten te bespreken. Zorg wel dat de groepen niet te groot zijn om een inefficiënte, onpersoonlijke videocall te voorkomen. Splits je team dus zo nodig op in kleinere sub-teams. Na één of twee weken bespreken jullie in de videomeeting ieders Gedachtenbingokaart. Vraag goed door bij je teamgenoten en probeer elkaar te helpen. Maak actiepunten voor verbetering als blijkt dat bepaalde negatieve gedachten vaak voorkomen.

Waarom zou ik dit met mijn team doen?

Het is een makkelijke, laagdrempelige manier om een open gesprek te voeren met je collega’s over hoe jullie je werk nu ervaren. Als je dit weet, kunnen jullie elkaar helpen om werk leuker te maken. Betere relaties, betere samenwerking en een fijnere werkdag.

Het tonen van oprechte interesse in elkaar is in deze tijden nog belangrijker. Ook geeft het ruimte om een keer aan te geven dat het niet altijd goed gaat. Dat is misschien niet zo normaal om te doen binnen jouw team. Het helpt al om erover te praten en het biedt steun als je weet dat je niet de enige bent die in een moeilijke situatie zit. Daarnaast geeft het interessante inzichten. Op deze manier komen jullie er bijvoorbeeld achter dat collega X zich vaak nutteloos voelt. Nu dit duidelijk is, kan je hem er vaker bij betrekken door samen een to do op te pakken, of door hem uit te nodigen voor de update call met cliënt zodat hij weet wat er met zijn input wordt gedaan. Kleine aanpassingen kunnen al helpen om voor iedereen het werk wat leuker te maken. Ook als je denkt dat bij jullie team alles goed gaat, is het interessant om te doen. Mogelijk blijkt dit toch anders. Daarnaast is het een manier om de verbondenheid op niveau te houden, ook als deze al sterk aanwezig is binnen jullie team.

Randvoorwaarde

Een belangrijke randvoorwaarde is dat de videomeeting plaatsvindt in een vertrouwelijke, veilige setting. Er zullen mensen zijn die bij het zien van de Gedachtenbingokaart denken dat er nauwelijks eerlijk geantwoord zal worden. Ga bij jezelf na: zou jij bij je teamleden aan durven te geven dat je de afgelopen week twee keer hebt afgevraagd of je nu echt blij wordt van je werk? Of ligt dit aan welke teamgenoten erbij zijn? En wat als de partner erbij is? Durf je het dan nog steeds te zeggen? Binnen advocatenkantoren zijn er genoeg teams waar een open gesprek over dit soort gedachten absoluut ondenkbaar is. Als je het gevoel hebt dat dit binnen jouw team het geval is, dan is dit geen goed teken.

Wat kun je dan doen? Eerst het onderliggende probleem aanpakken: de onveilige cultuur. Dit is een probleem bij behoorlijk wat teams binnen de advocatuur. Laat je als team helpen door een externe partij of speel Gedachtenbingo alsnog. Misschien zorgt het juist voor een beetje extra openheid en is Gedachtenbingo de eerste stap in de goede richting. Bij de videomeeting merk je vanzelf of het een open gesprek wordt, of dat iedereen mooi weer speelt. Iedereen heeft in deze thuiswerktijden wel eens een wat negatievere gedachte. Misschien komen deze nu juist wel naar voren en voer je met je team een goed gesprek waar je dichter tot elkaar komt.

Speel nu!

Download nu je eigen bingokaart voor jouw team via deze link.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven