Geen goed voornemen? Dan mag je mijn stokpaardje gebruiken!

Delen:

Mijn collega’s beginnen te zuchten en citeren me in koor als ik er weer over begin…

bezit ⬆ = vrijheid ⬇

Ik heb er niet veel, maar dit is absoluut een van mijn stokpaardjes. En hoe meer bezit ik in de loop der jaren verzamelde, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat het klopt.

Een van de oudste ‘stokpaarden’ is een oud-Romeinse uitspraak van Cato Maior (234-149 voor Chr.), die tot vervelens toe ‘Ceterum censeo Carthaginem esse delendam’ herhaalde.

De vertaling is niet zo interessant dus daarvoor verwijs ik je naar Wikipedia. Het gaat om Cato’s strekking hierbij en die was dat inzichten die belangrijk zijn, voortdurend herhaald moeten worden.

Heb je iets meegekregen van het noodweer in Zuid Spanje? Nou ik wel! Met kerst en oud en nieuw hadden wij als gezin een vakantie gepland met vrienden in ons huis daar. De week ervoor moest ik al even op en neer vanwege iets anders. Net voor ik op het vliegtuig stapte kreeg ik een w’app van onze lokale house keeper. ‘Je huis is ondergelopen en het is onbewoonbaar’.

‘F….ck’, denk je dan. Dat kan niet waar zijn! We zitten op een berg en in Cabo de Gata regent het nooit! Maar je weet ook dat er geen ontsnappen aan is. Het is jouw huis, dus je moet aan de bak. Weg vakantie.

Gelukkig viel het mee. Maar noodgedwongen ben je bezig met het herstel van schade en de claim bij de verzekering, terwijl je eigenlijk in de zon zou moeten zitten. Daar baal ik dan van want het dwingt me om dingen te doen waar ik echt geen zin in heb.

Tijdens ons verblijf in Cabo de Gata kreeg ik een sms’je van m’n buurman in Amsterdam. Of ik toevallig bij ons in de straat geparkeerd had? Er was iets gebeurd namelijk. Ik moest maar even op nu.nl kijken: ‘Dronken automobilist ramt twaalf geparkeerde auto’s’. En verdomd op die donkere fotootjes van Twitter zag ik duidelijk dat het onze auto was waartegen de brokkenpiloot uiteindelijk tot stilstand kwam!

Nou is het een oud ding, die auto van ons (fiscaal aantrekkelijk joh! zo’n youngtimer). Bovendien interesseert m’n auto mij weinig zolang hij maar rijdt, maar daar zit ‘m juist de kneep. Hij rijdt nu dus niet meer en vanuit Spanje moest ik ineens van alles gaan regelen met de verzekering, het schadebedrijf en de politie. Uren bellen en mailen, terwijl ik dus, zoals gezegd, eigenlijk in de zon had moeten zitten!

Begin je een beetje te snappen wat ik bedoel met de stelling dat bezit je vrijheid beperkt? Het heeft niets met politieke overtuiging te maken, maar alles met m’n ervaring en zelfkennis. Nee, na de afgelopen weken ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat ik in 2017 er goed aan doe om mijn bezit af te bouwen.

Had je nog geen goed voornemen voor 2017? Dan schenk ik je deze: minder bezit. Ik voorspel je: het zal je een vrijer, gelukkiger mens maken.

Fernan Perez, 6 januari 2017
Marijn

NB. Dat bootje om hier in Spanje de zee op te gaan, dat komt er dus niet. We huren er gewoon af en toe een. En ik twijfel nu ook ernstig over de geplande verhuizing met bijbehorende hogere hypotheek. Hoe meer financiële verplichtingen, hoe minder keuzevrijheid.

Zorg als ondernemer ook dat je je niet teveel ‘bezit’ (lees vaste kosten) verzamelt. Vaste financiële verplichtingen beperken je mogelijkheden om snel het roer om te gooien, mocht dat wenselijk of noodzakelijk zijn. Ze kunnen een molensteen om je nek worden. Kijk maar naar de worstelende advocatenkantoren in het middensegment van de Nederlandse markt. Daar werken veel partners het grootste deel van het jaar om de vaste kosten (personeel en kantoor) te dekken. Vanaf omstreeks oktober wordt er pas geld verdiend (en alleen als er geen tegenslagen zijn)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven