Gespecialiseerd team tegen ondermijning

Er komt een gespecialiseerd team tegen ondermijning. Hierin worden de krachten van het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en het Ministerie van Defensie gebundeld.

Delen:

Gespecialiseerd team tegen ondermijning

Het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) kan uitgroeien naar een zelfstandig team van honderden specialisten op het gebied van inlichtingen, toezicht, handhaving en opsporing (onder andere financiële en digitale expertise). Dat heeft de regering bekendgemaakt bij de presentatie van de Rijksbegroting op dinsdag 14 september (Prinsjesdag).

Criminele netwerken

Het kabinet stelt 141 miljoen euro ter beschikking voor de bestrijding van ondermijning in 2021. In de jaren daarna wordt dat 150 miljoen euro structureel. Het MIT wordt ingezet voor het verstoren van criminele bedrijfsprocessen, het oprollen van criminele netwerken en het afpakken van criminele vermogens.

Met de 150 miljoen euro wordt de komende jaren ook de getuigenbescherming versterkt. Eerder werd bekend dat de maximumstraf voor het bedreigen van rechters, officieren van justitie en advocaten wordt verhoogd naar vier jaar.

Troonrede

In de Troonrede verwees de koning in dit verband naar de moord op advocaat Derk Wiersum, nu een jaar geleden. “Op die dag werd eens te meer manifest hoezeer georganiseerde criminaliteit de maatschappij ondermijnt.”

Achterstanden wegwerken

Verder heeft het kabinet voor 2021 40 miljoen euro beschikbaar gesteld om de achterstanden bij strafzaken weg te werken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, de Reclassering, de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Centraal Justitieel Incassobureau slaan hiervoor de handen ineen door bestaande gerechtsgebouwen beter te benutten, extra personeel in te zetten, zaken tijdelijk anders af te doen en de manier van werken te vernieuwen. Eind 2021 moeten deze achterstanden in de strafrechtketen zijn weggewerkt.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven