Bedreiging togadragers zwaarder gestraft

Bedreigingen van rechters, officieren van justitie en advocaten worden harder aangepakt. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil dat op bedreiging van deze togadragers een maximale gevangenisstraf van vier jaar komt te staan, net zoals voor burgemeesters en andere bestuurders. De strafverhoging is een onderdeel van het wetsvoorstel Versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit dat bij de Tweede Kamer is ingediend.

Delen:

Bedreiging togadragers zwaarder gestraft
Foto: Geert Snoeijer

De maatregel volgt op de moord op advocaat Derk Wiersum, nu een jaar geleden. Hij was de advocaat van de kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi.

Grapperhaus komt tot het wetsvoorstel omdat rechters, officieren van justitie en advocaten een essentiële en onmisbare rol in onze democratische rechtsstaat vervullen. “Deze functies zijn cruciaal voor eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspleging.” De minister wil met de voorgestelde verhoging een duidelijk signaal afgegeven dat de togadragers hun functie in vrijheid en veiligheid moeten kunnen vervullen en dat elke poging tot beïnvloeding van de rechtspleging door middel van intimidatie en bedreiging onacceptabel is.

Burgemeesters

In het wetsvoorstel staat het ook dat de maximum gevangenisstraf voor het bedreiging van burgemeesters, wethouders, gedeputeerden naar vier jaar gaat.

Ook kan straks in meer gevallen onderzoek worden gedaan naar het vermogen van veroordeelde criminelen. De praktijk laat zien dat zij geldboetes en schadevergoedingsmaatregelen die bij een veroordeling worden opgelegd niet altijd betalen, terwijl er wel aanwijzingen zijn dat zij over geld beschikken, aldus de minister. Nu zijn er nog te weinig mogelijkheden om in die gevallen beslag te leggen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven