Global Legal Hackathon

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Al een tijdje volg ik de Global Legal Hackathon. Teams over de hele wereld (studenten, advocaten etc.) hebben oplossingen bedacht voor problemen met het recht. Hun inspiratiebron wordt gevormd door de Hadfield Challenges. Gillian Hadfield, hoogleraar aan de universiteit van Southern California, en auteur van Rules for a flat world, heeft een lijstje gemaakt met de tien belangrijkste uitdagingen voor effectief, toegankelijk recht:

  • een betrouwbare identiteit voor iedereen;
  • betrouwbaar contracteren;
  • geschilbeslechting in het familierecht;
  • rechtszekerheid voor laagbetaald werk;
  • nieuwe geschilbeslechtingsmogelijkheden;
  • begrijpelijk maken van privacyvoorwaarden;
  • nieuwe manieren om de competenties van rechtenstudenten te meten;
  • opschonen van strafbladen;
  • voorkomen van onterechte arrestaties.

De winnaars van de eerste ronde zijn nu bekendgemaakt. Leuk om te zien waar de winnaars mee komen. Veel kunstmatige intelligentie, veel samenwerkingsplatforms. Deze winnaars mogen hun ontwerp pitchen in New York voor de finale. En mijn winnaar is…

Betrouwbare persoonsinformatie

Een team in Brazilië kwam hiermee: ‘Apresente-se’ is een platform voor gerechten en politie om de identiteit van mensen vast te stellen, ze te lokaliseren en te registreren, toegankelijk via mobiele devices. In Hongarije bedacht een team Revealu: je digitale footprint die het super eenvoudig maakt om je persoonsgegevens op te vragen van bijvoorbeeld Google, Facebook, of wie dan ook.

Betrouwbaar contracteren

Een van de Canadese teams bedacht 2Sign, een app die stemgestuurd snel en eenvoudig rechtsgeldige contracten kan maken.

Een Amerikaans team kwam met LexLucid, een online community waar juristen consumentencontracten online kunnen beoordelen, en consumenten onderbouwde beslissingen kunnen nemen over de producten en diensten die zij gebruiken, en die bedrijven aanmoedigen om hun contracten eerlijk te maken.

Een ander Amerikaans team bedacht INCO-herent, dat internationaal kopen en verkopen ondersteunt met informatie over voorwaarden, kosten en risico’s. Met een vragenset helpt INCO-herent slimme contracten maken.

Geschilbeslechting

Een Duits team bedacht Sondier.ai, een tool die met kunstmatige intelligentie consensus zoekt, en zo een nieuwe, innovatieve manier van geschilbeslechting ondersteunt.

Een Amerikaans team bedacht een samenwerkingsplatform dat class actions en onderzoeken ondersteunt.

Een Canadees team bedacht iets dergelijks: een solidariteitsplatform dat door samenwerking tussen partijen, juristen en anderen helpt om procederen makkelijker te maken. Het platform biedt passende hulp en verwijzing naar relevante juridische informatie.

Het team in Singapore bedacht AI Regall, dat analyseren en structuren van documenten en dossiers vereenvoudigt met kunstmatige intelligentie.

Toegang tot informatie

RightsNOW is een Amerikaans idee voor betrouwbare, consistente toegang tot juridische informatie, maar dan stemgestuurd.

Het team in Hong Kong bedacht een browser plug-in die werkt met kunstmatige intelligentie en die mensen helpt door relevante stukken wetgeving te vinden, termen uitlegt en wetteksten eenvoudig weergeeft voor gewone mensen.

Rechtshulp

Het Australische team bedacht Anika, een oplossing die toegang tot het recht moet verbeteren en rechtenstudenten praktijktraining geven. Het brengt cliënten die juridisch advies zoeken in contact met rechtenstudenten. En die gebruiken Anika’s kunstmatige intelligentie om gratis, kwalitatief juridisch advies te geven.
In Nigeria kwam Team Lemon met LemonAid, een tool die informatie over zaken en jurisprudentie samenbrengt, analyseert en samenwerking ondersteunt voor gratis rechtshulp.

En mijn winnaar is:

Clear My MJ is een soort TurboTax (een tool waarmee Amerikanen hun belastingaangifte kunnen maken) om opschoning van je strafblad mee vragen. Het bleek dat in Californië marihuanaveroordelingen niet na het verstrijken van de termijn uit je strafblad verdwijnen. Daar kun je om vragen, en daar helpt deze tool je bij. Team HelpSelf bedacht deze interactieve tool die je op het web, Je telefoon of via sms kunt doen. De tool produceert de documenten die voor zo’n opschoning moet indienen. HelpSelf kan de documenten ook voor je indienen. Zo hoef je als gebruiker niet meer vrij te nemen en op eigen kosten naar het gerecht te gaan.

Mijn oordeel: lost een echt bestaand probleem op, helpt mensen daadwerkelijk met een praktische oplossing.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top